open-navfaktor-logo
search
Svojevrsni ultimatum
Ajla Alimanović priznala - stadion nije naš: Seli li Sarajevo sa Koševa, šta je loše u ugovoru sa Općinom Centar?
Ajla Alimanović, direktorica Fudbalskog kluba Sarajeva, potvrdila je da klub neće preuzeti upravljanje nad stadionom Asim Ferhatović Hase - Koševo.
30.12.2022. u 10:42
get url
text

Ugovor o zakupu stadiona između Općine Centar i FK Sarajevo potpisan 1. maja 2021. godine, kada su navijači Bordo tima slavili da su dobili stadion.

VEZANI TEKST - Direktorica FK Sarajevo o Ismiru Mirviću, Mirzi Varešanoviću, Emiru Hadžiću, navijačima...

FK Sarajevo se tim ugovorom obavezao da u periodu od 10 godina svoja sredstva investira u modernizaciju stadiona i osposobi ga za kategoriju 4 u skladu s UEFA-inim pravilnicima o infrastrukturi i kategorizaciji stadiona, a u skladu s važećim Regulacionim planom Zetra-zona sporta i rekreacije te idejnim arhitektonsko-urbanističkim rješenjem. No, prema trenutnom stanju, od toga nema ništa.

Jedno od pitanja za direktoricu Alimanović bilo je vezano i za stadion: Šta je sa ugovorom s Općinom Centar o upravljanju stadionom, da li će klub preuzeti upravljanje?

- Pa vidite, odgovor na to pitanje je "ne". Ovakav ugovor koji je potpisao prošli menadžment, tek nakon što je Mirvić ušao u klub i nije ulazi u sve detalje, nije povoljan za klub. Nama se po tom ugovoru kao treba smanjiti najam, ali onda preuzimamo upravljanje cijelim stadionom, što sa sobom nosi mnogo veće troškove nego prihode. I ne vidimo smisao u tome, pogotovo što to nije naš stadion.

VEZANI TEKST - FK Sarajevo i Općina Centar potpisali ugovor o zakupu stadiona Koševo

Opcija o kojoj trenutno razgovaramo sa Općinom Centar je ugovor o nekoj vrsti zajedničkog investiranja u kojem slučaju su naši investitori spremni uložiti ozbiljan novac, da od Koševa napravimo pravu Arenu.

Ono što se nadamo je da će za investiciju postojati dobra volja Općine i lokalnih vlasti, jer Sarajevo zaslužuje veliki stadion u skladu sa svim evropskim standardima - kazala je Alimanović, a potom uputila i svojevrstan ultimatum Općini Centar:

- Ukoliko pak ne bude postojala dobra volja i ne osjetimo podršku mi iskreno razmatramo i druge opcije što uključuje izgradnju vlastitog stadiona na nekoj drugoj lokaciji. Gledati utakmice na ovakvom Koševu, kada je loše vrijeme, je zločin prema navijačima.

Dakle, mi želimo imati stadion koji će našim navijačima pružiti najbolje iskustvo i da taj dan kada je utakmica bude dan za cijelu porodicu ili društvo - kazala je direktorica FK Sarajevo.

Na kraju izlaganja otkrila je i dio plana za obnovu stadiona Asim Ferhatović Hase, ocijenivši to kao najvažniji projekat. 

- Najvažniji projekat koji ćemo uraditi, ako se sve poklopi, je renoviranje stadiona Koševo i pravljenje jedne ozbiljne fudbalske Arene. Ovo je samo snik-pik u par fotografija kako to izgleda što planiramo uraditi, ali taj projekat će podrazumijevati ne samo obnovu stadiona nego i pravljenje jednog kompleksa sa hospitaliti sadržajima kao što su restorani, tržni centar, parking, garaža, itd..., kako bismo pružili savršeno iskustvo našim navijačima koji kada dođu na utakmicu, utakmica će biti samo jedan od invenata koje će posjetiti taj dan. Uživajte u fotografijama, a što se tiče samog Koševa sve ovisi o dobroj volji i interesu lokalne zajednice da sprovedemo ovaj projekat - zaključila je direktorica Bordo tima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.