open-navfaktor-logo
search
Intervju
Ambasador Katara u BiH: Navijače na Mundijalu očekuje prvoklasna organizacija
Ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan bin Ali Al-Khater je poručio da navijače na predstojećem Mundijalu čiji je njegova država domaćin, očekuje prvoklasna organizacija u smislu sportskih i pratećih sadržaja.
31.10.2022. u 10:39
get url
text

Ambasador Al-Khater je govorio o odnosima BiH i Katara, predstojećem Svjetskom fudbalskom prvenstvu i pripremama za smotru najboljih svjetskih fudbalskih selekcija.

Država Katar će u novembru dočekati Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje će se prvi put održati u jednoj arapskoj zemlji, i općenito na Bliskom istoku, a drugi put u Aziji. Kakvi su Vaši utisci?

Veoma smo ponosni što smo domaćin FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. i uvjereni smo u našu sposobnost da organizujemo impresivno, raznoliko i najuzbudljivije prvenstvo u smislu kvalitetnih zabavnih sadržaja koji će biti dostupni ljubiteljima fudbala.

Naprimjer, Katar će ugostiti više od 60 međunarodnih umjetnika tokom perioda Svjetskog prvenstva, a razvijeno je više od deset projekata koji uključuju klubove na plaži, fan zone, rekreativne parkove, a pored toga i festivale koji će biti organizovani. Radujemo se što ćemo građanima, stanovnicima i turistima pružiti najbolje u industriji zabave.

Država Katar je posljednjih godina mnogo uložila u stadione, infrastrukturu, promociju i mnoge druge objekte, kako bi ovo Svjetsko prvenstvo bilo najbolje ikada. Šta posjetitelji mogu očekivati?

Navijači mogu očekivati da prate prvoklasni međunarodni fudbal uz širok spektar zabavnih, kulturnih i umjetničkih aktivnosti, kao i da će prisustvovati nezaboravnom Festivalu fudbala. Nedavno najavljene predstave uživo od strane "Qatar Tourisma" i "Qatar Airwaysa" sigurno će impresionirati fanove sa svih strana. Usluge koje pruža Država Katar na ovom turniru su jedinstvene, jer su svi stadioni na kojima će se mečevi održavati udaljeni samo 30-ak minuta jedan od drugog, a pored mreže autoputeva, javni prijevoz i moderni metro će omogućiti navijačima nesmetano i jednostavno kretanje.

Njegova Visost šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, emir Države Katar, rekao je u nedavnom intervjuu francuskim medijima da je sport suština nacije. Zašto je sport toliko važan za Katar?

Pod pokroviteljstvom emira Države Katar Nj.V. šeika Tamima bin Hamada Al Thanija, Država Katar daje veliki značaj sportu u svim njegovim oblastima i odlučna je da poboljša svoje performanse i sposobnosti, te postigne izuzetna dostignuća u ovoj oblasti. Zato je određen državni Dan sporta kao zvanični praznik koji svake godine pada u utorak druge sedmice februara. Ovaj praznik sporta je prvobitno pokrenut 2012. godine i ima za cilj da podstakne učešće građana u sportskim aktivnostima kroz organiziranje mnogobrojnih sportskih događaja širom zemlje.

Država Katar ima dokazane rezultate kao domaćin međunarodnih sportskih događaja i ima izvanredne sportske talente i međunarodne objekte za obuku. Sport također igra važnu ulogu u Nacionalnoj viziji Katara 2030 jer težimo da Država Katar zauzme vodeću poziciju u svijetu u oblasti sporta, koristeći dosadašnja dostignuća.

Šta biste željeli da navijači koji dolaze u Katar da navijaju na Svjetskom prvenstvu u novembru znaju o vašoj zemlji?

Želimo da znaju da su uvijek dobrodošli u posjetu Državi Katar. Potvrđujemo da biti domaćinom Svjetskog prvenstva ufudbalu u Kataru 2022. prvi put u arapskom svijetu znači puno za narode u regionu, te da će cijeli svijet, uključujući timove, igrače i navijače, doživjeti jedinstveno iskustvo i istinsko putovanje života u Kataru 2022. Pozivamo ih da istraže specifičnosti Svjetskog prvenstva u Kataru, za koje se nadamo da će im se svidjeti i da će uživati u njima tokom boravka u Dohi.

Bosna i Hercegovina nažalost ovoga puta neće biti na listi najboljih reprezentacija svijeta, ali će sigurno biti Bosanaca i Hercegovaca koji će posjetiti vašu zemlju tokom Svjetskog prvenstva. Šta biste im poručili?

Bosna i Hercegovina ima niz izvanrednih igrača, ali i navijača koji su poznati po svojoj strasti i ljubavi prema svojoj reprezentaciji. Iako Bosna i Hercegovina nije imala sreće u ovim kvalifikacijama, ja im želim mnogo sreće u narednim takmičenjima. Naravno, zadovoljstvo nam je poželjeti dobrodošlicu građanima BiH u Državu Katar da gledaju utakmice i događaje koji prate Svjetsko prvenstvo.

Vaša ekselencijo, prošle su četiri godine otkako ste došli u Bosnu i Hercegovinu. Kako vidite Bosnu i Hercegovinu, šta vam se ovdje najviše sviđa?

Bosna i Hercegovina je prijateljska zemlja sa kojom imamo bliske odnose koji mi olakšavaju rad u njoj, te nastojimo razvijati odnose u različitim oblastima. Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima izuzetne ljepote, a njeni ljudi su gostoljubivi, što je podstaklo mnoge Katarane da je posjete i uživaju u njenoj prekrasnoj prirodi.

Za kraj, vaša poruka građanima Bosne i Hercegovine?

Prijateljima u Bosni i Hercegovini želim prosperitet i blagostanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.