open-navfaktor-logo
search
Igračica Bordo tima
Amela Kršo: SFK 2000 Sarajevo ne bi bio to što jeste bez adekvatnog rukovođenja
Amelu Kršo nije potrebno posebno predstavljati. Ofanzivna igračica SFK 2000 Sarajevo i reprezentacije Bosne i Hercegovine standardno je najbolja u Bordo dresu.
23.11.2022. u 14:50
get url
text

U godini koja je na izmaku statistički je pobrala sve simpatije, kako Uprave kluba, tako i navijača. Kao i svake godine nalazi se među igračicama kojima pripadaju najveće zasluge za još jedan jesenji naslov SFK 2000 Sarajevo.

Amela, kako ste ušli u fudbalski svijet?

- U fudbalski svijet sam ušla sasvim slučajno. Trenirala sam atletiku i mislila da će to biti ono čime ću se baviti. Ali, nakon što sam otišla na jedan fudbalski trening, tu sam i ostala.

Možete li nam opisati iz Vaše perspektive kako izgleda ženski fudbal u BiH?

- Iz sezone u sezonu se vidi napredak kod pojedinih ekipa, a generalno i u fudbalu. Medijskog prostora imamo više nego prethodnih godina, ali ako težimo ka ravnopravnosti i poredimo se sa muškim kolegama, još uvijek nismo u istom rangu.

Raste li interesovanje među mladim djevojčicama za fudbalom?

- Činjenica je da je fudbal i dalje dominantno muški sport. I dalje na našim prostorima postoje predrasude o djevojčicama i djevojkama koje se bave "muškim sportom". Ali, raduje me što se svaki dan povećava broj djevojčica koje nam se javljaju sa željom da nam se pridruže i što one svojom željom i upornošću mijenjaju ta ustaljena vjerovanja te otvaraju nove mogućnosti za buduće generacije.

Mislite li da ženski fudbal u BiH čeka svijetla budućnost?

- Kad poredim svoje početke i samo osnivanje lige i način održavanja treninga sa današnjicom, razlika je neuporediva. Samim tim je i budućnost svjetlija, a napredak u svim segmentima neminovan, ukoliko se nastavi raditi ovim intenzitetom.

Vašu veličinu dobro znaju druge igračice, kojima ste bili i ostali inspiracija.

- Drago mi je ako nekome mogu biti inspiracija za rad na sebi, jer ja svaki svoj slobodan trenutak koristim za unapređenje sebe, kako fizički, tako i psihički. Savjetujem svima da pronađu ono što vole i da rade na tome da bi došli do svog cilja.

Najbolja ste igračica SFK 2000 Sarajevo i danas još uvijek igrate fudbal s velikim žarom. Odakle crpite motivaciju?

- Ja jednostavno uživam igrati fudbal. Vrijeme provedeno na terenu mi daje jedan neopisiv osjećaj sreće i zadovoljstva te se uvijek radujem novom treningu i novoj utakmici.

Zbog čega je SFK 2000 Sarajevo godinama superioran u odnosu na konkurenciju?

- Kontinuiran rad, ulaganje i posvećenost su ključne stvari za uspjeh svakog kolektiva. Pored toga, istakla bih da bez adekvatnog rukovođenja SFK 2000 Sarajevo ne bi bio to što je danas. Sve prethodno nabrojane stavke čine SFK 2000 Sarajevo dominantnim godinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.