open-navfaktor-logo
search
Poznati razlozi
Atletico Madrid ispadanjem Barcelone iz Lige prvaka zaradio 50 miliona eura
AUTOR: Autor: Faktor
18.04.2024. u 11:55
get url
text
Atletico Madrid sinoć se oprostio od Lige prvaka u četvrtfinalu. Ekipa Diega Simeonea branila je u Dortmundu protiv Borussije 2:1 iz prve utakmice, ali je u revanšu izgubila 2:4 i ispala iz takmičenja.
Međutim, dobra vijest za Atletico bilo je ispadanje Barcelone od Paris Saint-Germaina jer ono je napunilo kasu madridskog kluba.
Ispadanje Barcelone u četvrtfinalu znači da će Atletico Madrid igrati na Svjetskom klupskom prvenstvu sljedeće godine. Ono će se održati u SAD-u u novom formatu. Učestovat će 32 ekipe podijeljene u osam grupa po četiri tima. Dvije najbolje iz svake grupe igrat će nokaut-fazu.
Da bi Barcelona izborila Svjetsko klupsko prvenstvo, trebala je osigurati finale ovosezonske Lige prvaka i dočekati ispadanje Atletica od Borussije (D). Njena eliminacija iz najjačeg evropskog klupskog takmičenja značila je i promociju Atletica na klupsko SP sljedeće godine. A to klubovima donosi 50  miliona eura.
Evropski predstavnici na Svjetskom klupskom prvenstvu popunili su sva mjesta osim jednog, predviđenog za pobjednika ovosezonske Lige prvaka, odnosno za najbolji tim prema FIFA-inom rankingu u posljednje četiri godine koja još nije osigurala svoje mjesto u takmičenju.
Zasad su sigurni Manchester City, Real Madrid, Chelsea, Bayern, PSG, Inter, Porto, Benfica, Borussia Dortmund, Juventus i Atletico.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.