open-navfaktor-logo
search
ŽFK Tuzla City
Azmir Husić osnovao još jedan fudbalski klub, Faktor donosi detalje
Azmir Husić, glavni finansijer i prvi čovjek Tuzla Cityja, sada ima još jedan fudbalski klub o kojem će voditi računa.
20.03.2023. u 10:28
get url
text

Porodici Tuzla Cityja priključio se Ženski fudbalski klub Tuzla City. Roster se polako okuplja, a sinoć je obavljen prvi trening.

Osnivanje selekcije ženskog fudbala može se povezati i sa novim pravilnikom UEFA-e.

UEFA od 2025. godine razmatra soluciju da svaki klub koji je član najjačeg društva u državi ima i žensku filijalu.

Tim povodom Faktor je kontaktirao Muniba Subašića, sekretara Tuzla Cityja.

- UEFA je nametnula klubovima da kao jedan od uvjeta za dobijanje licence budu aktivnosti ženskog fudbala. Prvu godinu je prijelazni period. Imali smo tri varijante. Prva je bila da se ekipa uključi u takmičenje, druga je da se pomaže neka ekipa ženskog fudbala, da se napravi neki ugovor o saradnji.

Treća opcija je bila da se osnuje škola fudbala i da se priprema za eventualno takmičenje, s tim da nije obaveza prvu godinu da se uključe u takmčenje. Mi smo se odlučili za treću opciju.

S obzirom na to da imamo već formiran klub i vlastitu selekciju ženskog fudbala, krenuli smo sa aktivnostima. Planirano je da se do ljeta, dok ne vidimo da li ćemo moći ući u sistem, izvrši okupljanje i procjena. Ako ne budemo spremni za takmičenje, igrat ćemo prijateljske utakmice. Ako vidimo da imamo kvalitet da se možemo takmičiti, tu imamo samo dva ranga Premijer liga i Federalna, mi bismo počeli od nižeg ranga naredne sezone - rekao je Subašić za Faktor.

Novosnovani klub će svoje utakmice igrati na stadionu u Siminom Hanu.

- Naš stadion u Siminom Hanu ispunjava sve uvjete osim za Premijer ligu zbog tribina. Što se tiče ostalih uvjeta, to je na jednom visokom nivou. Moderna plastika je urađena, dimenzije igrališta zadovoljavaju, imamo i oko 1.500 sjedećih mjesta. Klupske prostorije su nove, svlačionice su dobre. Jedini nedostatak su tribine, a nažalost nemamo prostora da se širimo zato što je stadion ograničen. S obje strane stadiona ima put, tako da ne možemo širiti - kazao je Subašić.

Na prvom treningu pojavilo se 19 igračica, a imenovan je i privremeni trener ŽFK Tuzla City.

- Za sada je sve otvorenog tipa. Prvom treningu je prisustvovalo 19 igračica, s tim da se njih pola već bavilo fudbalom i mogu odmah da se takmiče, a ima djevojčica zaineteresovanih koje imaju želju da se bave fudbalom. Za sada nemamo zvanično trenera. Privremeno je za trenera izabran Semir Užičanin. On je radio u ŽFK Sloboda. Semir je zaposlen u klubu, radio je sa omladinskim kategorijama.

Za sada je naš plan da nađemo po mogućnosti ženu koja ima licencu. Do sada smo obavili neke razgovore, ali to se nije realizovalo. Sve je u početnoj fazi. U ženskom fudbalu ima puno prostora za napredovanje - kazao je za kraj razgovora sekretar Tuzlaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.