open-navfaktor-logo
search
FSBiH potvrdio
Baraž za EURO 2024: Zmajevi će 26. marta igrati na Grbavici, bez obzira na ishod meča sa Ukrajinom
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine 21. marta će u Zenici protiv Ukrajine odigrati meč polufinala baraža za EURO 2024.
26.02.2024. u 17:47
get url
text

Bez obzira na ishod tog susreta, Zmajevi će se 26. marta na Grbavici sastati sa pobjednikom ili poraženim timom iz utakmice Izrael - Island, potvrđeno je na zvaničnoj stranici FSBiH.

Adnan Džemidžić, generalni sekretar FSBiH, za sajt Saveza je govorio o svim aspektima organizacije ovih utakmica.

U organizacionom smislu, kako protiču pripreme za baraž za Evropsko prvenstvo?

- Aktivnosti u vezi organizacije utakmica baraža za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj se odvijaju prema utvrđenom planu. Pripreme za utakmice su počele odmah po završetku grupne faze takmičenja, u kojem naša muška A reprezentacija nije ostvarila plasman, tako da smo bili svjesni izazova koji nas očekuje u narednim mjesecima.

Izvršena je inspekcija stadiona u Zenici i Sarajevu. Nakon toga je sačinjen izvještaj u kojem su taksativno navedeni nedostaci na stadionima Bilino polje i Grbavica koje je potrebno otkloniti u narednom periodu.

Prethodna iskustva u organizaciji ovih događaja su usmjerila tok daljih aktivnosti u traganju za rješavanjem problema. Seriozno se pristupilo izvršenju postavljenih zadatku, tako da su poduzete mjere na provjeri stanja terena za odigravanje utakmice, tribina za gledaoce i prostora za boravak službenih lica.

Tereni su u dobrom stanju, s obzirom na godišnje doba u kojem se odigravaju ove utakmice. Na stadionu Bilino polje će biti izvršeni dodatni građevinski radovi koji su dogovoreni na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Grada Zenice. Na stadionu Grbavica će se izvršiti potrebni radovi na obnovi tribine u dijelu namijenjenom za medije. U narednom periodu će biti izvršena dodatna provjera grijača terena koji su odnedavno ponovo u funkciji, a prostorije za službena lica i igrače na Grbavici će biti posebno pripremljeni za ovaj sportski događaj. Radovi na objektima će započeti prema hodogramu aktivnosti, kako bi stadioni u Zenici i Sarajevu bili spremni za zvanične utakmice - kazao je Džemidžić za FSBiH.

Koje su razlike u organizaciji u odnosu na prethodne baraže, da li je sada izazovnije organizovati ovakve utakmice?

- Svaka utakmica, bilo da je utakmica u grupnoj fazi takmičenja ili utakmica baraža, nosi sa sobom visok stepen odgovornosti ka ispunjenju zahtjeva propisanih UEFA pravilnicima. Mnogo je posla pred nama, vremena malo, dosta predvidivih i nepredvidivih situacija.

Pogotovo sa sigurnosnog aspekta. Ne želim ništa prejudicirati, ali to se posebno odnosi na drugu utakmicu ako za protivnika dobijemo Izrael. Kako bismo preventivno djelovali, poduzete su sve radnje u smislu najave skupa, organizacije sastanaka sa nadležnim organizacionim strukturama u okviru sigurnosnog sistema u BiH. Od kantonalnog do državnog nivoa.

Svaki segment djelovanja mora biti sinhronizovan, a svaka aktivnost zajednički sprovedena. Zato smo odmah krenuli u pripremu i zakazivanje termina razgovora sa svim relevantnim instancama u našoj zemlji. Izazov pred nama je veliki, ali sam siguran da ćemo na to odgovoriti na najbolji mogući način - rekao je Džemidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.