open-navfaktor-logo
search
Važan meč na Grbavici
Bekrić: Nije se problem oprostiti od fudbala, problem se oprostiti od Želje; Bašić: Privilegija je odlučivati o svojoj sudbini
Dva kola prije kraja sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine tim Željezničara u borbi za Evropu odlučuje u svojoj sudbini.
19.05.2023. u 10:33
get url
text

Nakon povratka u vječitom derbiju i remija rezultatom 2:2. Željo će u nedjelju od 17 sati dočekati Posušje na Grbavici.

- Utakmice poslije derbija su jako specifične. Puno se potrošite, puno emocija date. Očekujemo jako težak meč, prije svega zbog svojih momaka. Znamo jako dobro gdje smo bili prije 30 dana i to nam je dodatna motivacija da se ne vratimo gdje smo bili. Znak da moramo biti u ovoj situaciji oprezni i ponizni, čvrsto na zemlji jer imamo dvije jako teške utakmice - mišljenja je strateg Plavih Nermin Bašić.

- Posušje će, mislim, doći rasterećeno. Matematički im možda treba bod iz dvije utakmice. Klub je dobro posložen, doveli su iskusnog trenera, igraju u formaciji 5-3-2. Žele biti čvrsti, a specifično je da dva napadača jako malo učestvuju u defanzivni i preko njih ide jako puno tranzicija - nastavio je Bašić.

FOTO: Ajdin Cocalić

On dodaje da njegov tim ne smiju nas nosati emocije, da ne smiju razmišljati o nekim stvarima "šta ako budu, šta ako ne budu".

- Moramo biti nosioci svojih emocija, imati disciplinu i fokus. Jako bitno je da je ekipa sebi zaradila da osvisi sama o sebi, što je privilegija. S druge strane, mislim da ova utakmica neće odlučiti ništa i da će do kraja biti velika borba za gornji i donji dio tabele - smatra trener Želje.

U nedjelju će posljednji nastup u dresu Želje upisati Samir Bekrić, koji je odlučio završiti karijeru.

- Kraj jedne sjajne karijere, želimo mu uveličati noć, da mu bude nezaboravna. Zaslužio je mnogo, napravio je velike stvari za klub, napravio je veliku karijeru. Nadam se da ćemo ga učini sretnim i ponosnim, a nama je čast što smo u nedjelju na utakmici - rekao je Bašić.

Bekrić uprkos oproštaju i svečanosti smatra da je pobjeda protiv Posušja na prvom mjestu.

- Dolazi nam nezgodna ekipa, pokazali su to u zadnje vrijeme. Nadam se da ćemo mi uz podršku navijača pokazati pravo lice i nagraditi se za sve što smo radili iskreno i pošteno. Nadam se da ćemo biti pravi i zaslužili smo da nam se neki ciljevi ispune.

Na pitanje da li je svjestan da je došao kraj aktivnom igranju fudbala, fudbaler koji će uskoro proslaviti 39. rođendan kazao je da nije.

- Nisam svjestan. Nije mi problem oprostiti od fudbala, problem se oprostiti od Željezničara. Imam sreću da ostajem u klubu, ostajem uz sjajne momke, stručni štab i navijače. To je lakše čovjeku da podnese. Prioritet mi je da ekipa dobro izgleda, da pobijedimo, neću mnogo da govorim o oproštaju. Najvažnija je ekipa i dobra igra u nedjelju, a ja ću se potruditi da pomognem momcima da osiguramo pobjedu.

Bekrić je naglasio da je kao klinac iz Srebrenika uvijek maštao da igra za Željezničar, a ne o Realu i nekim drugim klubovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.