open-navfaktor-logo
search
Žrijeb 9. oktobra
BiH u drugom šeširu, ovo su mogući rivali u kvalifikacijama za EURO
Žrijeb kvalifikacionih grupa za EURO 2024 će biti održan devetog oktobra u 12 sati.
28.09.2022. u 09:13
get url
text

Zahvaljujući prvom mjestu u B3 grupi Lige nacija, fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine raspoređena je u drugu jakosnu grupu, tako da za rivale u kvalifikacijama ne može dobiti Francusku, Austriju, Češku, Englesku, Vels, Izrael, Srbiju, Škotsku i Finsku.

Iz prvog šešira BiH može dobiti Nizozemsku, Hrvatsku, Španiju, Italiju, Dansku, Portugal, Belgiju, Mađarsku, Švicarsku i Poljsku, a iz trećeg Ukrajinu, Island, Norvešku, Sloveniju, Republiku Irsku, Albaniju, Crnu Goru, Rumuniju, Švedsku i Aremeniju.

Iz četvrte jakosne grupe BiH zbog ograničenja ne može dobiti Kosovo, a mogući rivali su Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farski Otoci, Sjeverna Makedonija.

U peti šešir smješteni su Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija i Malta, a u šesti Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Direktan plasman na Evropsko prvenstvo osigurala je Njemačka kao domaćin turnira, a u kvalifikacijama neće biti ni suspendovane Rusije.

U kvalifikacijama će biti formirano deset grupe - sedam po pet reprezentacija, te tri u kojima će biti šest timova. Po dvije najbolje selekcije iz svake grupe plasirat će se na EURO, a tri preostala mjesta popunit će se kroz baraž, u koji je BiH već izborila plasman.

Kvalifikacije kreću krajem marta naredne godine i traju do kraja novembra 2023. Baraž se igra u martu 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.