open-navfaktor-logo
search
Posebna emisija
Bivši FIFA sudija komentarisao sporne situacije iz prvog dijela PLBiH, arbitri "pod lupom" i na proljeće
Nova fudbalska sezona u Bosni i Hercegovine počela je utakmicama osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine.
13.02.2024. u 15:33
get url
text

VEZANI TEKST - Dugo smo čekali: Konačno analizirane sporne situacije u PLBiH, ovo su greške

Premijerligaška uzbuđenja očekuju nas od petka kada će Sloga i Velež odigrati prvi meč 19. kola.

Kada je pitanju elitni razred našeg fudbala novost je da će u proljetnom dijelu sezone "pod lupom" biti i sudije. Arena Sport TV će dio emisije odvojiti i za komentarisanje spornih odluka, ali i edukaciju "širokih narodnih masa".

U emisiji u kojoj su najavili drugi dio sezone iz Arena Sport TV su najavila da će ponedjeljkom, nakon kola, izdvojiti sporne detalje, a da će gledaoci do petka moći komentarisati sporne detalje i dati svoj suditi.

Sa stručne strane sporne detalje objašnjavat će Haris Kaljanac, bivši FIFA i premijerligaški sudija.

On je već na kraju prvog dijela sezone govorio o pojedinim detaljima iz jesenjeg dijela sezone, a sinoć se osvrnuo i na detalj sa Koševa, sa utakmice Sarajevo - Velež kada su mnogo smatrali da je Beganović rukom zaustavio loptu na gol-liniji i spriječio pogodak gostiju iz Mostara.

- Kada gledamo sa strane, sto posto smo sigurni da je ruka. Međutim, kamera iza gola će pokazati drugačije. Uz to igrači Veleža koji su u petercu ne reaguju i ne traže penal. Treća stvar, možda i najbitnija, jest kako se lopta odbila. Da je pogodila u ruku, koja je mekana i opuštena, lopta bi možda čak i prošla u gol ili bi ostala negdje blizu. Ne bi se odbila ovako jako. To znači da je pogodila u nešto tvrđe, da li je to kuk, bedro, butina... Kada sve ovo vidimo, znači da je sudija ispravno postupio - kazao je Kaljanac, a podsjetimo, utakmicu je sudio Dragan Petrović iz Banje Luke.

Komentarisao je i spornu sitaciju sa meča Igman - Borac (0:1), kazavši kako ni sudija Mirza Kazlagić "ne zna šta je dosudio" kada je prekinuo napad tima iz Konjica u sudijskoj nadoknadi.

Još jednom je potvrdio kako su Širokobriježani uputile neopravdane kritike na račun Darka Gedžića. U klubu s Pecare mišljenja su da su oštećeni kada su reklamirali prekršaj nad golmanom poslije čega je Zrinjski zatresao mrežu. Naglasio je kako je sve regulrano, te da igrač može skakati sa golmanom...

Kaljanac je objasnio i spornu situaciju iz Gabele, gdje su igrali GOŠK i Sarajevo, a kada je Avramovski pao u kaznenom prostoru domaćeg tima. Bivši arbitar objasnio je da je sudija Frano Jelić ispravno postupio što nije dosudio jedanaesterac za Bordo tim.

Bivši FIFA sudija komentarisao je i situaciju sa Grbavice, na utakmici Željezničar - Tuzla City, kada je Mekića, veznjaka Plavih, loptom u ruku pogodio njegov saigrač Galić.

- Ovdje je Mekić podigao ruku iz nekog straha, pokušavajući da zaštiti lice i lopta ga je pogodila u ruku. Ovdje nema kaznenog udarca. Ovo je, ono što bismo rekli, klasična nesreća na radu - kazao je Kaljanac za Arena Sport TV, a ovaj duel sudio je Josip Martinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.