open-navfaktor-logo
search
Husić ili Peštalić
Borba za Slobodu, ili borba za moć: Osam ljudi bira predsjednika, u igri 21 glas...
Fudbalski klub Sloboda sutra će dobiti novog predsjednika u nikad neizvjesnijoj borbi za poziciju prvog čovjeka kluba.
17.06.2023. u 10:53
get url
text

Iako je kandidata bilo više, članovi Skupštine birat će između dva imena - Azmira Husića s jedne i Nurdina Peštalića s druge strane.

Radi se o biznismenima koji imaju iskustvo vođenja fudbalskih kolektiva. Husić je aktuelni član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, dok je Peštalić na istoj funkciji bio u predsjedničkom mandatu Elvedina Begića.

Upravo borbu za mjesto prvog čovjeka Slobode mnogi vide kao bitku za moć i ovladavanje fudbalom u Tuzlanskom kantonu, odmjeravanje snaga pred izbore u Nogometnom savezu TK, a kasnije i na nivou državnog Saveza.

Husić je ranije bio na predsjedničkoj poziciji u Slobodi, godinama unazad finansira Tuzla City i u ovom momentu ima najveću podršku navijača, uključujući i navijačku grupu Fukare koja mu je javno pružila podršku.

Iz navijačke grupe Fukare za danas su najavili mirne proteste u gradu soli, a poručili su kako će od gradonačelnika Zijada Lugavića tražiti da razriješi Skupštinu kluba.

Članovi Skupštine kluba svejedno su najavili povlačenje iz procesa odlučivanja nakon što Sloboda dobije nove upravljačke strukture.

Skupština Slobode broji ukupno osam članova. Promjenom Statuta kluba omogućena je kupovina glasačkih prava, tako da osam članova ima 21 stolicu u klubu, odnosno 21 glas.

Predsjednik klupske Skupštine je Nino Džambić, njegovi zamjenici su Emir Delalić i Adnan Sijerčić.

Kandidat koji u nedjelju dobije najviše glasova dobit će mandat za sastavljanje novog upravnog odbora i moć da kadrovira u klubu koji je u nedavno okončanoj sezoni ispao u Prvu ligu Federacije BiH.

Ekspresan povratak u elitni rang bit će primarni zadatak za Husića, Peštalića, ili nekog trećeg.

Novi predsjednik imat će lakši zadatak nego kada je klub 2012. godine ispao u niži rang. Sloboda je sada znatno stabilnija, s mnogo manje finansijskih poteškoća, a dobijanje licence za Premijer ligu BiH i UEFA takmičenja na sjednici Prvostepene komisije za licenciranje FSBiH govori da su unutrašnje strukture Crveno-crnih znatno bolje posložene nego što je bio slučaj nekih ranijih godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.