open-navfaktor-logo
search
Zlatna koka
Bratstvo i jedinstvo: Čiji su sinovi, kćerke i braća završili u foteljama FSBiH?
Zlatna koka zvana Fudbalski savez Bosne i Hercegovine najbolji je primjer kako predstavnici sva tri konstitutivna naroda uz legitimne predstavnike njeguju nepotizam dinastijskim kadroviranjima.
01.09.2021. u 16:02
get url
text

Bošnjaci, Srbi i Hrvati osim što su pokupili fotelje koje im po nacionalnoj raspodjeli pripadaju, osiguravaju fotelje i za sinove, kćerke, braću i ostale članove porodice, dokazujući zapravo da kada su lični interesi u pitanju u Savezu vlada pravo bratstvo i jedinstvo. 

Poneki dužnosnici FSBiH i sami su zbunjeni i ne mogu više pratiti koliko funkcija imaju, piše Hercegovina.info

VEZANI TEKST - Ima li nepotizma u bh. kući fudbala: Jedan brat delegat, drugi direktor, u FSBiH šute

Bivši međunarodni i bh. sudija Elmir Pilav koji i nije bio neki sudija, više ni ne zna kada ustane na koju će funkciju tog dana.

Kao direktor Sektora za sport u krovnoj kući fudbala, Pilav navodi da su nadležnosti ovog Sektora sva pitanja koja se odnose na reprezentativne selekcije, takmičenja koja su pod okriljem FSBiH, suđenje, kao i edukacija trenera. Svaka ta služba ima svoje rukovoditelje, kao i stalne nadležne komitete. 

Da, dobro ste pročitali - suđenje, jer Pilav trenutno obavlja dužnost predsjednika Komiteta za sudije i suđenje koja između ostalog delegira sudije i kontrolore za utakmice Premijer lige BiH. Napomenimo da je Izvršni odbor FSBiH u ovaj Komitet izabrao šest članova: Elmir Pilav, Adnan Alispahić, Miro Hrkać, Hrvoje Turudić, Duško Vujičić i Robert Zrilić.

Tako Pilav, kao direktor Sektora za sport i trenutni predsjedavajući Komiteta za sudije sebe delegira kao kontrolora za sudije na utakmice Premijer lige i onda nakon utakmice sam sebe "kontroliše" budući da je predsjedavajući Komiteta za sudije i suđenje, koji između ostaloga posmatra, prati, nadzire i analizira izvještaje kontrolora suđenja Premijer lige BiH.

Direktoru Pilavu je povjereno i da bude projekt menadžer za implementaciju VAR sistema. Na listu delegata Premijer lige od prošle sezone po nerazjašnjenim okolnostima došao je njegov brat Berin Pilav, tako da Elmir Pilav može reći "ja i moj brat također".  Elmir Pilav je i dugogodišnji FIFA-in kontrolor suđenja na utakmicama Evropske lige i Lige prvaka. Zanimljivo je kako je Pilav opstao i kod kolega iz FIFA-e koji se, eto kao godinama, zalažu za ravnopravnost spolova u sportu. 

U septembru 2017. godine Tanja Račić iz Banje Luke, sudija s FIFA-inim znakom, tada je uputila pismo u FSBiH i Pilava optužila "za loše namjere, cinična djela i unošenje mržnje u FSBiH". Račić u svom pismu navodi "pomenuti direktor Pilav nikada nije imao dovoljno hrabrosti da se zauzme za pravednost i da bude dosljedan. Ali, imao je hrabrosti vršiti nasilje, maltretiranje i da se sa svakog turnira koji je organizuje unutar Bosne i Hercegovine kući vratim s modricama, podljevima i u najmanju ruku sramotom", piše Hercegovina.info.

Pilav krši vlastiti Pravilnik za sudije, no nije jedini. Rijetki mogu odoljeti izazovu porodičnog nepotizma.

I tako iz kola u kolo fudbalske Premijer lige BiH osim što komitet kod delegiranja sudija i delegata moraju brinuti da službene osobe ne budu iz istog kantona, broju Srba, Bošnjaka i Hrvata među delegiranim službenim osobama za utakmicu te zbog "regularnosti takmičenja" moraju voditi i računa da se Elmir Pilav (Sarajevo) kao kontrolor za sudije ne delegira na istu utakmicu gdje mu je delegiran brat Berin (Sarajevo) kao delegat, ali i Lazar Martinović (Čapljina) kao delegat ne bude delegiran na utakmicu gdje mu je delegiran sin Josip Martinović (Čapljina) kao glavni sudija što nije bio slučaj na utakmici iz prošle sezone U-19 između NK Široki Brijeg - FK Krupa, kada je Josip bio sudija Federalne lige.

Treba voditi računa o ocu i sinu iz Bijeljne, da Radika Marić (Bijeljina) kao delegat ne bude delegiran na utakmicu gdje mu je delegiran sin Dražen Marić (Bijeljina) kao glavni sudija. Radika Marić je poznat kao i osoba koja obavlja pet funkcija u domaćem fudbalu.

VEZANI TEKST - Novi skandal: Krši li FSBiH zbog Radike i Dražena Marića propise, šta kaže Elmir Pilav?

Zoran Rebac bio je predsjednik Komisije za sudije i suđenje FSBiH do kraja 2020. godine kada je podnio ostavku. 

- Dolaskom nekih novih članova u Komitet, prije svega Ognejna Valjića, nastala je jedna mučna i netolerantna atmosfera. Ja sam u pismu napisao da je tu bilo i svađalačkih nastupa, te se više nije moglo normalno raditi. Gurale su se neke stvari koje nemaju veze sa stvarnošću, ali i s normativnim aktima, Statutom, pravilnicima i uputstvima. Uvidjevši da se stvara neka nova atmosfera i politika u Komitetu dirigirana od Saveza te da se ne može raditi na normalan način povukao sam se. Nisam želio dočekati sudbinu nekih drugih koje su smijenili jer se nisu uklapali u neku novu strategiju i politiku novog IO FSBiH - kaže dr. Rebac za Hercegovina.info.

On ističe kako u Komitetu postoji puno anomalija, ali da se "najviše problema odnosi na gospodina Pilava". 

- Pilav je direktor Sektora za sport. Kada sam ja bio u Komitetu, on je bio uvijek prisutan našim sastancima što je i poželjno. Učestvovao je u diskusijama i raspravama, ali nije imao pravo glasa. I to je bilo uredu kao spona između sudijske i fudbalske strukture. Međutim, oni su suspendovali Pravilnik i rade po dogovoru kako kome odgovara. Pilav je trenutno predsjednik Komiteta jer ide po ključu Bošnjak, Hrvat i Srbin po 16 mjeseci, a ostala dva se rotiraju kao potpredsjednici. Pilav je direktor Sektora za sport, član i predsjednik Komiteta. Što je tu anomalija? Komitet delegira sudije i promatrače Premijer lige. Donesena je odluka da članovi Komiteta prve kategorije biraju sudije i posmatrače, drugim riječima delegiraju sami sebe. Konkretno na utakmici Zrinjski - Tuzla City kontrolor suđenja je bio Emir Pilav. On je kao član i predsjednik Komiteta delegirao sam sebe na tu utakmicu. Kada se vrši analiza suđenja utakmice nju vrši Komitet. Drugim riječima Pilav delegira sebe, sudije, a na analizi Komiteta ocjenjuje svoju kontrolu, sudiju i donosi zaključnu ocjenu o suđenju. To je nespojivo sa zdravom logikom. Pa ne može se očekivati da će on reći da sudija nije dobro radio svoj posao i poništiti svoju kontrolu - govori Rebac.

VEZANI TEKST - Šta je Zoran Rebac napisao u ostavci: Atmosfera je naelektrisana, često nekorektna, pa i svađalačka

Suci se vezama ubacuju na listu.

- Još jedna stvar je broj sudija. Zbog nepotizma i dogovora "ja tebi, ti meni", a da nitko nije "pao", doveli četiri nova sudije. Kada se sve izračuna, postoje 22 sudije. Jednog sudiju prosječno zapada suditi između osam i devet utakmica, a to je jedna utakmica mjesečno. Kako sudija može biti spreman i u formi? Povećan je broj sudija da bi jedni druge zadovoljili. 

Neko je došao kao sin, netko kao politički istomišljenik, netko kao rođak... To je napravljeno mimo Pravilnika. To je nepotizam, ali i uzajamne usluge. Nešto što smo postigli u Komitetu i suđenju do proljetnog djela sezone, je to da se suđenje popravilo. No, što sada očekivati kada "ja" delegiram i potvrđujem sudiju i dajem mu ocjenu? Pa on će suditi kako mu "ja" kažem, a ne po pravilima. Sudiju ću "ja" pokriti, on će dobiti dobru ocjenu i to je sva suština - kaže Rebac za Hercegovina.info, dodavši:

- Izbor članova FSBiH je rađen na isti način. Ljudi koji su se do jučer kleli u Begića, sada se klanjaju Zeljkoviću, isti oni koji su u Komitetu. Rješenje je teško naći. Ovo što je pokušala grupa "4R" je utopistički. Sve odluke donosi Izvršni odbor, a on je izabran na način "ja sam te izabrao, ti ćeš podići ruku za mene". Lično, ne vidim rješenje, osim kada bi se umiješala UEFA kao prije desetak godina - ističe Rebac.

Sinovi članova Izvršnog odbora FSBiH odlučuju o mlađim uzrastima reprezentacije. Članovi IO krovnog saveza koji između ostaloga odlučuju o konačnim listama trenera i selektora reprezentacija BiH Muhidin Raščić i Milorad Sofrenić odlučuju o sudbinama svojih sinova Admira Raščića i Zorana Sofrenića. Admir Raščić je trener U-21 reprezentacije BiH, dok je Zoran Sofrenić trener golmana U-21 reprezentacije BiH. Tako naša mlada reprezentacija BiH ima dva tatina sina.

Milorad O. Lale trenutno član Izvršnog odbora FSBiH i bivši predsjedavajući i član Komiteta za takmičenje PLBiH zaposlio je kćerku u krovni savez BiH.

VEZANI TEKST - Ko su novi kontrolori suđenja u FSBiH, na koga su upozoravali Tanja Račić i Zoran Rebac?

Azmir Husić, nekadašnji čelnik FK Sloboda, danas vodeći čovjek FK Tuzla City i odnedavno član Izvršnog odbora FSBiH nije optimističan kad je u pitanju bh. fudbal.

- Neću ništa komentarisati, niti ocjenjivati nečiji rad. Jednostavno, mogu jedino reći ono što bi rekli u narodu "nek nam je Bog na pomoći". Nije dobro kako je krenulo, da se može popraviti - može. Za to moramo sjesti i raditi ako hoćemo nešto bolje. Ja kao pojedinac ne mogu ništa promijeniti, trebamo stvarati stručne ljude i stručni kadar ako mislimo išta dobro.

- Totalno sam razočaran generalno stvarima kakve jesu i sve će nas od prije stići za pola godine, dvije, pet. Kažem, "nek nam je Bog na pomoći" je jedino što mogu reći u ovom trenutku - smatra Husić.

Dva fudbalska saveza, federalni i državni, oba sa sjedištem u Sarajevu više godina vodila su dva brata Eldin i Jasmin Baković obnašajući dužnost generalnih sekretara. Jasmina Bakovića na mjestu generalnog tajnika državnog saveza naslijedio je Adnan Džemidžić, dok je Eldin Baković još uvijek apsolutni vladar Federalnog saveza BiH. Popularni Edo preživio je mnoge afere, pa tako i onu s posljednjih uhićenjima u akciji Var u kojoj je i priveden njegov miljenik i bivši predsjednik Federalnog saveza Irfan Durić. Zanimljivo, Irfan Durić je imenovan za potpredsjednika krovnog saveza. Edo je instalirao i rođaka Harisa Bakovića kome je povjerio vođenje omladinskih liga na razini Federacije. Zanimljivo, dolaskom Irfana Durića u krovni savez na A listu premijerligaških sudaca došao je i Mirza Kazlagić koji je obilježio jednu eru lošeg suđenja u Federalnoj ligi.

Dugogodišnji osporavani sudija na Federalnoj ligi BiH Sanel Silić ima svoga tatu Mirsada Silića u Izvršnom odboru Federalnog saveza BiH. Tako Komitet za sudije i suđenje predloži listu sudija na kojoj je sin Sanel Silić, dok tata kao član Izvršnog odbora usvaja istu listu na sjednicama Izvršnog odobra Federalnog saveza BiH.

Dobar dio fudbalskih sudija, čast izuzecima koji savjesno i odgovorno rade svoj posao, uz pojedine članove iz sudijskog komiteta morali su već davno biti protjerani uz doživotnu zabranu obavljanja bilo koje funkcije u fudbalu. 

VEZANI TEKST - Ekskluzivno: Spahić objasnio zašto je izabrao Barbareza, kako je Misimović zloupotrijebio njegovo povjerenje?

Hercegovina.info piše da FSBiH do trenutka objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pitanja koja su poslali 23. augusta na službeni mail:

- Je li aktivan Pravilnik o sudijama i suđenju iz 2020. godine koji stoji na vašim stranicama ili je u međuvremenu donesen neki novi? 

- Koja je trenutna funkcija gospodina Elmira Pilava u Komitetu za sudije i suđenje? Je li on predsjednik komisije ili je njen član?

- Je li gospodin Elmir Pilav kao direktor Sektora za sport u FSBiH u sukobu interesa i dovodi u pitanje regularnost takmičenja budući da je dio Komiteta za sudije i suđenje koje delegira sudije i kontrolore za utakmice Premijer lige BiH, budući da je i sam bio kontrolor na utakmici 6. kola Zrinjski - Tuzla City?

- Je li donesena odluka i molimo da se ista dostavi kako članovi Komiteta za sudije i suđenje mogu ujedno biti i kontrolori na utakmicama Premijer lige BiH?

- Je li gospodin Ognjen Valjić predložen na međunarodnu listu kontrolora od strane FSBiH?Koliko je gospodin Ognjen Valjić prethodno godina proveo kao kontrolor na Premijer ligi BiH?

Novi predsjednik FSBiH Vico Zeljković lako se integrirao u strukture saveza koje mu je u amanet ostavio njegov prethodnik Elvedin Begić. Način na koji je FK Leotar dobio licencu za nastup u Premijer ligi lijep je primjer kako će Zeljković ubuduće raditi i djelovati, piše Hercegovina.info.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.