open-navfaktor-logo
search
Seminar u Mostaru
Bruno Marić približio bh. sudijama VAR tehnologiju: To je dragocjeno za nas
U Mostaru je sinoć započeo seminar za sudije, s ciljem da što spremniji dočekaju nastavke takmičenja u proljetnom dijelu takmičenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. 
01.02.2024. u 12:54
get url
text

Također, svi će proći testiranja poznavanja pravila, a potom i testove fizičke spreme na stadionu Pod Bijelim brijegom.

Kroz predavanja će se obraditi teme: "Trenažni proces i fizička priprema sudija", "Timski rad", "Igranje lopte rukom", "Ofsajd" i "Odluke u kaznenom prostoru".

- Sinoć smo imali provjeru znanja - teoretski dio, a danas i provjeru fizičke pripremljenosti. Gospodin Bruno Marić iz Hrvatske upoznao nas je sa iskustvima sudija u ovoj zemlji, a koje se odnose na VAR tehnologiju. Mi ćemo uskoro uvesti VAR i to je dragocjeno za nas. Približio nam je probleme sa kojim su se susretale sudije u susjedstvu. Svi suci su došli spremni i motivisani. Riječ je o sudijama A i B liste Premijer lige, a tu su i kontrolori - rekao je predsjednik Komiteta za sudije i suđenje FSBiH Robert Zrilić.

Osim Marića i Zrilića, predavači na seminaru su Elmir Pilav, Hrvoje Turudić, Duško Vujučić, Adnan Alispahić, Miro Hrkač, Nedim Čović i Tarik Kečo.

Seminar za posmatrače suđenja počinje danas. Pored testova iz pravila fudbalske igre, između ostalog će se analizirati rad u jesenjem dijelu Premijer lige. Mnogo je zanimljivih tema, a jedna od njih je "Uputstvo o ocjenjivanju sudija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.