open-navfaktor-logo
search
Finiš sezone
Bura na Koševu "dopuhala" je nešto pozitivno, a jedan igrač Sarajeva treba se zabrinuti za svoj status
AUTOR: Autor: S. Selimović
02.04.2024. u 10:29
get url
text
Čataković igra u odličnoj formi
Čataković igra u odličnoj formi
Fudbalski klub Sarajevo poslije turbulentnog perioda ponovo gazi pobjedničkim šinama.
Dva trijumfa uz gol-razliku 9:1 umirila su buru na najvećem bh. stadionu, a koja je, čini se, dopuhala i nešto pozitivno, a to je timski duh.
Poslije bolnog poraza od Željezničara u vječitom derbiju na Grbavici (3:0), raskida ugovora s kapitenom Almedinom Ziljkićem, a onda i svih dešavanja u četvrtfinalu Kupa BiH, djeluje da su se u Sarajevu skupili, ujedinili više nego ikad ranije. I ne samo to, Simon Rožman pokazao je da nije tvrdoglav trener, da neke svoje zamisli koje na terenu jednostavno nisu prolazile, neće forsirati vječno, nego da je spreman zaigrati i na drugačiji način, u drugom sistemu.
Slovenac je pred reprezentativnu pauzu i utakmicu s GOŠK-om promijenio formaciju iz 4-5-1 u 3-5-2, sa trojicom stopera, dvojicom bekova koji idu visoko (Beganović dvostruki strijelac protiv GOŠK-a), pojačanim veznim redom i dvojicom ofanzivaca.
Od ekipe koja na proljeće gotovo da nije bila u stanju ni pogledati prema golu suparnika, Sarajevo je preraslo tim koji stvara šanse i postiže pogotke.
U istoj formaciji Bordo tim je zaigrao i na Tušnju i u mrežu Tuzla Cityja postigao pet pogodaka.
Rožman u ova dva meča nije mogao računati na Renana Oliveiru koji je odrađivao suspenziju zbog crvenog kartona. Brazilac je od starta sezone bio prvi izbor u napadu, ali sada se definitivno treba zabrinuti za svoj status. Hamza Čataković iskoristio je svoje minute na pravi način. Doduše, on je i ranije pogađao kad god bi bi dobio minute s klupe, ali sada je u tri meča zabio pet golova, od ukupno deset koliko je postigao ove sezone u bh. eliti. I definitivno se izborio za poziciju u vrhu napada, iako je Oliveira odradio kaznu i vraća se za utakmicu s Igmanom.
Ne treba zaboraviti ni to da je u Sarajevo tokom reprezentativne pauze stigao Haris Duljević, igrač s evropskim i reprezentativnim iskustvom, a koji itekako poznaje klimu oko kluba. On je svoje minute dobio na Tušnju, a struka na Koševo vjerovatno će dozirati njegovu minutažu kako bi brzonogi ofanzivac u finišu takmičarske godine ušao u optimalnu formu.
Sarajevo lovi treću pobjedu u nizu. Na Koševu u subotu gostuje Igman. Timovi su nedavno na istom stadionu podijelili bodove (2:2). Sarajevo se tada vratilo od 0:2, a to je bio nagovještaj da forma tima ide uzlaznom putanjom.
Bordo tim je tri ligaške pobjede vezao samo na startu sezone slavivši protiv Posušja, Tuzla Cityja i Veleža.
Poslije Igmana Sarajevo čekaju paklene utakmice, jer ponovo slijedi gradski derbi na Grbavici, okršaj s Borcem na Koševu, a onda gostovanje kod Zrinjskog pa domaći sudar s Veležom. Mečevi koji bi mogli dati odgovor da li će Sarajevo zaigrati u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.