open-navfaktor-logo
search
Alarmantno saopćenje
Čelik u svom gradu nema gdje trenirati: Ugroženo gostovanje Zmajeva na Bilinom polju
NK Čelik je u Zenici ostao bez terena koji je neophodan za treniranje, pogotovo za vrijeme zimske pauze tokom koje se igrači spremaju za nastavak prvenstva u kojem Čelik ima najviše sportske ambicije, a to je osvajanje prvog mjesta i plasman u Prvu ligu FBiH.
08.01.2023. u 17:41
get url
text

Potvrdio je to klub sa Bilinog polja na svojoj zvaničnoj stranici.

- Kako je javnosti odranije poznato, travnjak Bilinog polja se ne održava nekoliko mjeseci zbog nepotpisivanja ugovora između Grada Zenica i ALBA Zenica, te ga NK Čelik Zenica trenutno ne želi koristiti za treniranje kako bi izbjegao povećanje ionako velike štete načinjene nemarom Gradske uprave.

S druge strane, Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata je obavijestilo klub kako na A terenu Kamberovića polja nije moguće trenirati zbog reparacije travnjaka, dok B teren s dotrajalom plastičnom travom nije uvjetan za treniranje zbog čestih povreda uslijed lošeg stanja terena.

Tako je Čelik, vjerovatno prvi put u svojoj 77-godišnjoj historiji u svom gradu, u mjestu u kojem je osnovan i u mjestu u kojem je uveseljavao generacije zaljubljenika u Crno-crvenu boju, ostao bez terena na kojem može trenirati.

Ova situacija je samo rezultat odnosa Gradske uprave prema NK Čelik Zenica i ignorisanja klupskih zahtjeva prema Gradu Zenica.

Naime, nepotpisivanjem ugovora s kompanijom zaduženom za održavanje travnjaka Bilino polje Gradska uprava je ugrozila ne samo teren, nesmetano treniranje i odigravanja domaćih utakmica NK Čelik Zenica, nego odigravanje i predstojećih utakmica naše reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024.

S druge strane, kako bi izbjegli ovakve situacije i kako bi NK Čelik konačno imao vlastiti teren za treniranje, rukovodstvo kluba je prema Gradskoj upravi Grada Zenica i široj javnosti u više navrata iskazivalo interes za korištenjem i preuređenjem lokaliteta Plandilo (tzv. Šljaka) za svoje potrebe. Isti interes Čelik navodi prilikom svih kvartalnih izvještaja o ispunjenju Sporazuma o međusobnoj saradnji s Gradom Zenica koje redovno šalje Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Grada Zenica. Iako je klub predstavio idejno rješenje, iskazao nedvosmislenu želju za korištenjem i preuređenjem lokaliteta na kojem su stasale generacije Čelikovih igrača, Gradska uprava se oglušila, te i dalje ignoriše zahtjeve NK Čelik Zenica iako popularnu Šljaku već godinama niko ne koristi.

Zbog svega navedenog, naš klub je ostao bez terena za treniranje u svome gradu, a alternativu je morao potražiti u drugim okolnim mjestima gdje je ponajviše zbog svoje veličine spremno i dočekan, tako da će, umjesto u svom gradu, Čelik dio priprema obaviti u Vitezu.

I ovu priliku rukovodstvo i menadžment kluba koriste da upute poziv Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Grada Zenica da:

- Bezrezervno pristupe realizaciji sporazumnih obaveza u smislu transfera sredstava naplaćenih od poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje;

- Hitno riješe pitanje potpisivanja ugovora s kompanijom zaduženom za održavanje travnjaka Bilinog polja;

- Donesu odluku o dodjeli na korištenje lokaliteta Plandilo NK Čelik Zenica;

- Prestanu sramotiti Zenicu u državi i regionu - piše u saopćenju NK Čelik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.