open-navfaktor-logo
search
Na pomolu skandal
Čileanci optužili Ekvador za krivotvorenje dokumenata, hoće li ih FIFA izbaciti sa Mundijala?
Fudbalski svijet mogao bi uzdrmati veliki sakandal. Reprezentacija Ekvadora mogla bi ostati bez nastupa na Svjetskom prvenstvu iako je izborila plasman na Mundijal.
05.05.2022. u 21:08
get url
text

Fudbalski savez Čilea uputio je zahtjev Svjetskoh fudbalskoj federaciji (FIFA) za pokretanje istrage o plasmanu Ekvadora na SP i to zbog igrača koji je nastupao za ovu reprezentaciju, a navodno nije imao pravo.

Radi se o defanzivcu Byronu Castillu koji je sakupio osam nastupa tokom južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojima je Ekvador osvajanjem četvrtog mjesta izborio direktan plasman na završni turnir, na kojem bi trebao igrati u grupi A s Katarom, Senegalom i Nizozemskom.

Čileanci tvrde da Castillo nije rođen 1998. u Ekvadoru, kako se to navodi u njegovim službenim podacima, već da se radi o igraču rođenom 1995. u Kolumbiji, piše BBC.

- Postoji bezbroj dokaza da je igrač rođen u Kolumbiji, u gradu Tumaco, 25. jula 1995. godine, a ne 10. novembra 1998. u ekvadorskom gradu General Villamil Playas. Prema dostupnim informacijama i dokumentima, držimo da su iznesene činjenice vrlo ozbiljne te da ih FIFA mora pomno istražiti.

Istraga provedena u Ekvadoru utvrdila je da postoje nepravilnosti u rodnom listu koji je igrač priložio, a Nacionalna direkcija građanskog registra je objavila da taj dokument ne postoji u njihovoj arhivi, te ukazala i na druge slabosti u dokumentu, što upućuje na to da se radi o krivotvorini - piše u saopćenju Fudbalskog saveza Čilea.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.