open-navfaktor-logo
search
Politika i sport
Da li je i hoće li Adnan Džemidžić podnijeti prijavu protiv Vice Zeljkovića?
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je neutralan u političkim i vjerskim pitanjima. Diskriminacija bilo koje vrste, protiv neke zemlje, privatnog lica ili grupe ljudi, na osnovu etničkog porijekla, spola, jezika, politike ili bilo kog drugog razloga, strogo je zabranjena i može se sankcionisati suspenzijom, isključenjem ili drugim disciplinskim mjerama.
10.01.2023. u 21:45
get url
text

Tako piše u Statutu FSBiH, u Članu 5, gdje se spominju "neutralnost i nediskriminacija".

No to je očito mrtvo slovo na papiru. Potvrđuje to i jučerašnji primjer iz Istočnog Sarajeva.

Tokom svečanog defilea povodom neustavnog "dana entiteta Republika Srpska", marširali su i predstavnici Fudbalskog saveza RS-a, koje su predstavljali omladinci FK Famos Vojkovići i FK Slavija.

Samim učešćem u defileu evidentno je miješanje politike u sport, a samim time prekršene su i odredbe Statuta FSBiH (FSRS je član krovnog Saveza).

- Da li je FSBiH podnio i hoće li podnijeti krivičnu prijavu protiv rukovodstva FSRS, konkretno Vice Zeljkovića, predsjednika Saveza u manjem bh. entitetu (ujedno i predsjednika FSBiH), zbog učešća njihovih članova u jučerašnjem defileu povodom neustavnog "dana RS-a" - pokušali smo provjeriti kod Adnana Džemidžića, v. d. generalnog sekretara FSBiH, ali se on nije javio na poziv iz redakcije Faktora.

VEZANI TEKST - Osim Peteva: FSBiH ostaje bez još jedne važne karike?

Džemidžić je od 1. januara 2023. godine vršilac dužnosti prvog operativca bh. fudbala, a za novi četverogodišnji mandat trebao bi ga predložiti predsjednik FSBiH. U ovom slučaju to je Vico Zeljković. Samim time pitanje je da li će Džemidžić prijaviti FSRS i Zeljkovića zbog kršenja Statuta i evidentno miješanje politike u sport - konkretno u fudbal.

Zanimljivo, u proteklom periodu često smo u službenim glasnicima FSBiH mogli pročitati kako je trenere ili igrače Disciplinskoj komisiji FSBiH prijavio Elmir Pilav, predsjednik Komiteta za sudije i suđenje FSBiH, i to zbog izjava o tome kako je neki sudija oštetio njegov klub. Da li Pilav ima hrabrosti prijaviti Zeljkovića za "nastup" FSRS na neustavnom "danu RS-a"?

Hoće li reagovati članovi Izvršnog odbora FSBiH koji "štite državni interes" ili će i ovaj put "poviti kičmu" zbog udobne fotelje u krovnoj kući fudbala?

Treba naglasiti kako je FSRS na svojoj Facebook stranici objavio čestitku neustavnog "dana RS-a".

Osim predstavnika FSRS, na defileu u Istočnom Sarajevu "marširali" su i predstavnici Džudo saveza RS, Košarkaškog saveza RS, Rukometnog saveza RS, Odbojkaškog saveza RS, Smučarskog saveza RS, Planinarskog saveza RS, Biciklističkg saveza RS i Vaterpolo saveza Borac Banja Luka. 

FOTO: Screenshot/RTRS

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.