open-navfaktor-logo
search
(Ne)prirodne pozicije
Da li je Meho Kodro tjerao inat, hoće li nas to koštati plasmana na EURO 2024?
Najlakše je biti general poslije bitke. No "čin" treba zaslužiti i prije bitke, a sama bitka stvara heroje.
12.09.2023. u 22:15
get url
text

VEZANI TEKST - Prva reakcija Mehe Kodre nakon poraza na Islandu: Ne znam da li su izgubljene sve šanse...

Meho Kodro nije postao general. A ni heroj. Bar ne za sada. A pitanje je da li će i imati priliku postati. Jer nije isključeno da ga "stručnjaci" iz FSBiH smijene već nakon dvije utakmice na klupi Zmajeva u kojima je ostvario polovičan uspjeh - pobjeda protiv Lihtenštajna (2:1) i poraz od Islanda (0:1).

Kada je prije mjesec i nešto promovisan u nasljednika Faruka Hadžibegića, stigle su nerealne i neutemeljene poruke kako će kroz kvalifikacije pokušati izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačku.

Da li je Meho Kodro tjerao inat i hoće li nas to koštati plasmana na EURO 2024?

Protiv Islanda smo igrali u formaciji sa tri centralna beka, a uz aut-linije, lijevu i desnu, igrali su Amar Dedić i Jusuf Gazibegović. I obojica su podbacili jer svi znamo da mogu puno bolje nego sinoć u Rejkjaviku. Kodro je odlučio da Dedića, koji obično igra desno, prebaci na suprotnu stranu, gdje nije bio ni sjenka onog igrača kakvog smo ga gledali, recimo u prvom duelu protiv Islanđana na Bilinom polju, kada je postigao i gol. Na lijevoj strani se utopio u sivilo bh. tima, dok ni Gazibegović nije bio na nivou...

Zašto je Kodro "izmišljao" pozicije, umjesto da je poredao igrače po pozicijama koje su im prirodne i na kojima su navikli igrati? I umjesto da Dedić igra desno, da na druoj strani gledamo Seada Kolašinca, selektor je, očito tjerajući inat, zbog manjka centralnih bekova (Adrian Leon Barišić povrijeđen, a Anel Ahmedhodžić nije ni došao na okupljanje) odlučio Kolašinca vratiti na stopera (igrao je to u svojim klubovima, ali je češće igrao na poziciji lijevog beka).

VEZANI TEKST - Pljušte kritike na račun Mehe Kodre: "Svome sinu daješ pola sata, a ovom čovjeku 10 minuta...

A Kodro je na "rezervnom" spisku, kojeg je također on sačinio, imao stopera Sinišu Saničanina, kojeg na kraju nije priključio A timu. Uz to Tarika Muharemovića, stopera Juventusa, koristio je samo za treninge pred Lihtenštajn i Island... A daleko od toga da mladi igrač nema kvalitet da odgovori najvišim izazovima. Saničanin je vjerovatno otpao zbog pritiska jer kruže priče kako je on igrač blizak predsjedniku FSBiH Vici Zeljkoviću i njegovom savjetniku Marku Miličiću.

Kodro je vjerovatno ovim potezom želio postati "general", ali je zbog izgubljene bitke u Rejkjaviku dodatno zakomplikovao status naše reprezentacije jer smo po svemu sudeći gotovo izvjesno ostali bez prilike da do kraja kvalifikacija osvojimo jedno od prve dva mjesta u grupi koja vode u Njemačku.

Kao alternativa, ostaje nam martovski baraž. Sa Mehom Kodrom ili nekim drugim na klupi BiH. Vidjet ćemo...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.