open-navfaktor-logo
search
(Ne)poznavanje Pravila
Da li je Miloš Gigović pao na seminaru FIFA sudija, zašto ga nema na evropskim utakmicama?
Miloš Gigović, kontroverzni fudbalski sudija iz Bosanske Gradiške, u netom završenoj sezoni rekorder je po broju delegiranja na utakmicama Premijer lige Bosne i Hercegovine.
08.06.2022. u 21:53
get url
text

Delegiran je 26 puta. Funkciju glavnog sudije obnašao je 12, a preostalih 14 puta bio je u ulozi četvrtog arbitra. Gigović je početkom ove godine nagrađen i promocijom u sudija sa FIFA značkom.

VEZANI TEKST - Šta je Zoran Rebac napisao u ostavci: Atmosfera je naelektrisana, često nekorektna, pa i svađalačka

Međutim, u Evropi se nije proslavio. Osim što je obavljao funkciju četvrtog sudije, nije dobio priliku da pokaže svoje "znanje" kao glavni arbitar (prema podacima dosatupnim na internetu nije sudio nijednu utakmicu pod okriljem UEFA-e).

Arbitar iz Bosanske Gradiške nedavno je imao seminar na kojem su bile nove FIFA sudija, a pojavila se informacija da je naš arbitar pao.

Gigović se navodno "okliznuo" na (ne)poznavanju Pravila fudbalske igre, pa se postavlja pitanje da li ista pravila važe u Premijer ligi BiH i utakmicama pod okriljem FIFA i UEFA.

Da nešto ne štima potvrđuje i činjenica da Gigović nije delegiran ni za jednu utakmicu reprezentacija u junskom ciklusu. Ni za Ligu nacija, kao ni za utakmice kvalifikacija mladih (U-21) reprezentacija. Čak ni kao četvrti sudija...

Pokušali smo to provjeriti u Fudbalskom savezu BiH, ali su nas prvobitno ubjeđivali da nije imao nikakav seminar, te je "nedavno, prije mjesec-dva bio delegiran za četvrtog sudiju" (zadnji put funkciju četvrtog sudije obavljao 29. marta na prijateljskoj utakmici BiH - Luksemburg).

Ipak, nakon toga priznali su da je prije mjesec išao na seminar, ustvrdivši kako na adresu FSBiH nisu stigli "nikakvi rezultati" sa pomenutog testiranja.

VEZANI TEKST - Niko im nije ravan: Gigović najviše puta delegiran, prate ga Petrović i Grbić

- Vidjet ćemo. Ako šta dođe u narednom periodu, znat ćemo sigurno - odgovorili su iz FSBiH.

Također, potvrdili su nam da će u junskom prozoru u UEFA Ligi nacija suditi samo Irfan Peljto, a da će na istoj utakmici ulogu četvrtog sudije obavljati Admir Šehović, koji je ranije nosio FIFA značku.

Ukoliko je Gigović pao, trebao bi imati popravni. Ovo bi mu bilo prvo "upozorenje" od evropskih šefova, a naredni kiks mogao bi značiti i skidanje sa liste. Na kojoj, po mišljenju mnogih iz BiH, nije ni zaslužio da se nađe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.