open-navfaktor-logo
search
Problemi za Plave
Da li je raskinut sporazum sa Poreznom upravom FBiH, ostaje li Željo bez imovine, šta kažu sa Grbavice?
Fudbalski klub Željezničar nalazi se u velikim problemima.
18.10.2022. u 21:17
get url
text

Dok ekipa igra sjajno na terenu i u vrhu je premijerligaške tabele, administracija je zakazala i napravila veliku štetu klubu koji je prošle godine proslavio stoti rođendan.

Kako saznajemo, Željo nije ispoštovao potpisane sporazume sa Poreznom upravom Federacije BiH, zbog čega je navodno raskinut ugovor o reprogramu, a u tom slučaju slijedi prinudna naplata, odnosno pljenidba imovine kluba sa Grbavice?

Željezničar je 1. decembra 2021. godine potpisao Sporazum o odgođenom plaćanju dužnih javnih prihoda.

Sporazum je tada odobren bez garancija, s obzirom na to da Željo nije mogao ponuditi garanciju jer bi zapljena njegove imovine, odnosno stadiona, onemogućila kontinuirano poslovanje i u znatnoj mjeri smanjila obim privredne djelatnosti. Odgođeno plaćanje, tada je odobreno na period od šest mjeseci, sa krajnjim rokom uplate do 29. maja 2022. godine.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH pomogla Želji, Zrinjskom, Slobodi...

U međuvremenu, 24. marta, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada Federacije BiH je donijela zaključak kojim Poreznu upravu Federacije BiH (PUFBiH) zadužuje da za sportske kolektive i poslovne subjekte koji s njom imaju zaključene sporazume o plaćanju na rate dugovanja po osnovu javnih prihoda ili o odgođenom plaćanju, a zbog posljedica izazvanih COVID-19, odobri neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obveza u periodu do 31. decembra 2022. godine.

Uprkos tome, kako saznajemo, ljetos je Kantonalni porezni ured Sarajevo Općinskom sudu u Sarajevu podnio zahtjev za registrovanje zakonske hipoteke, nad imovinom Želje!? Navodno su Plavi uložili žalbu, ali nam iz kluba to nisu potvrdili.

Kontaktirali smo i odgovorne u FK Željezničar, a u četvrtak (13. oktobar) zatražili smo odgovore na sljedeća pitanja: 

1. Da li je Fudbalski klub Željezničar 1. decembra 2021. godine potpisao ugovor o reprogramu s Poreznom upravom Federacije BiH prema kojoj se obavezao da će do 29. maja 2022. godine izmiriti sva dugovanja i da li su dugovanja veća od dva miliona KM?

2. Ko je potpisnik ugovora ispred FK Željezničar, odnosno ko je odobrio da se potpiše ovaj ugovor i zbog čega?

3. Da li je rok o otplati prolongiran do kraja 2022. godine - imate li pismeni dokaz o tome ili je ugovor raskinut nakon što 29. maja 2022. godine FK Željezničar nije uplatio iznos koji je dužan?

4. Ako je ugovor o reprogramu raskinut, da li je klub oštećen za milion KM (Željo je od 2013. do 2021. godine plaćao reprogram i to 11.000 KM mjesečno), i da li se raskidom ugovora poništava i sve što je do tada plaćeno?

5. Kantonalni porezni ured Sarajevo ljetos je Općinskom sudu u Sarajevu podnio zahtjev za registrovanje zakonske hipoteke nad imovinom FK Željezničar. O kojoj imovini FK Željezničar je riječ?

6. Da li je FK Željezničar uputio žalbu i kakva je dalja procedura?

7. Šta će se dogoditi ako žalba bude odbijena?

Iz kluba sa Grbavice nisu porekli da problemi postoje, ali u odgovoru koji je stigao danas nismo dobili konkretne odgovore.

- Sva Vaša pitanja odnose se na finansijsko poslovanje i aktivnosti kluba u saniranju posljedica lošeg poslovanja iz ranijeg perioda, među kojima i pitanje poreznog duga. Kao što vam je poznato iz ranijih saopćenja kluba, u toku su pregovori o strateškom partnerstvu sa više ponuđača, a realizacija istih u vezi je i s predmetom vaših interesovanja.

S tim u vezi, osim dosadašnjih javnih saopćenja kluba, svako dalje iznošenje detalja koji se odnose na finansijsko poslovanje i sanacije dugova, moglo bi po klub imati nesagledive štetne posljedice. Poštujuci princip transparentnosti u radu, klub će s realizacijom pregovora o strateškom partnerstvu vrlo brzo izaći sa saopćenjem, koje će obuhvatiti i odgovore na Vaša pitanja. U interesu kluba, odnosno daljeg neometanog rada na njegovoj konsolidaciji, molimo da uvažite i razumijete našu poziciju - piše u odgovoru koji smo danas dobili iz FK Željezničar.

U vrijeme kada je potpisam Sporazum o odgođenom plaćanju (1. decembar 2021. godine), predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar bio je Nazif Hasanbegović, a direktor kluba Mustafa Nurko. Funkciju predsjednika Skupštine obavljao je Edin Cernica, a potpredsjednik Skupštine je Nedim Sijerčić.

Hasanbegović i Nurko klub su napustili 23. decembra 2021. godine, a Cernica i Sijerčić još su u klubu.

Posljednjeg dana marta ove godine redakcija portala Faktor od Porezne uprave Federacije BiH, odnosno direktora Šerifa Isovića, zatražila je odgovore na četiri pitanja:

1. Da li je Fudbalski klub Željezničar potpisao ugovor o reprogramu s Poreznom upravom Federacije BiH prema kojoj se obavezao da će do sredine 2022. godine izmiriti sva dugovanja koja su veća od dva miliona KM?

2. Ko je potpisnik ugovora ispred FK Željezničar?

3. Da li je rok o otplati prolongiran do kraja 2022. godine?

4. Šta će se dogoditi ukoliko FK Željezničar ne ispoštuje ugovor, da li će Porezna uprava FBiH izvršiti prinudnu naplatu (koji dio imovine kluba s Grbavice je pod hipotekom)?

Umjesto konkretnih odgovora, u dopisu iz Porezne uprave FBiH, koji nam je stigao 5. aprila, pisalo je:

- Obavještavamo Vas da Porezna uprava Federacije BiH ne može udovoljiti Vašem zahtjevu zato što traženi podaci predstavljaju poreznu tajnu u skladu s članom 3. stav 1. tačka 4. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH i isti se ne mogu javno objaviti bez prethodne pisane saglasnosti poreznih obveznika.

VEZANI TEKST - Blokirano 13 računa FK Željezničar u različitim bankama, u klubu bez komentara

Shodno Zakonu o Poreznoj upravi Federacije BiH, porezna tajna su sve informacije ili podaci o poreznom obvezniku kojima raspolažu porezni organi, izuzev: informacija i podataka za koje porezni obveznik u pisanom obliku izjavi da se ne smatraju poreznom tajnom; informacija i podataka datih u takvom obliku da se ne mogu povezati s pojedinačnim poreznim obveznikom ili ga se na drugi način ne može identifikovati; podataka o naplati poreza koji se, prema odredbama ovog zakona, javno objavljuju, podataka o dospjelom, a neuplaćenom dugu poreznih obveznika ako se daju sredstvima javnog informiranja naziv/ime poreznog obveznika, ID broj i ukupan iznos duga.

Tokom prošle sedmice obratili smo se i Kantonalnom poreznom uredu Sarajevo, odnosno Sektoru za prinudnu naplatu (šef odsjeka Marina Živadinović) sa pitanjem "da li je Kantonalni porezni ured Sarajevo i pored saznanja da je sa Poreznom upravom Federacije BiH zaključen Sporazum o odgođenom plaćanju javnih prihoda, bez date garancije, Općinskom sudu u Sarajevu podnio zahtjev za registrovanje zakonske hipoteke nad imovinom FK Željezničar, te o kojoj imovini FK Željezničar se radi?"

U ponedjeljak popodne iz PUFBiH dobili smo identičan odgovor kao i 5. aprila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.