open-navfaktor-logo
search
Burno u FSBiH
Da li su Vico Zeljković i Ivan Beus "izradili" Irfana Durića, ko je po Sarajevu tražio Fuada Čolpu?
Skandaloznu odluku u petak je donio Fudbalski savez Bosne i Hercegovine koji je odlučio da Zmajevi 19. novembra igraju prijateljsku utakmicu protiv Rusije.
11.09.2022. u 09:59
get url
text

Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus, Dragan Soldo i Fuad Čolpa glasali su da se utakmica igra. Odluku je mogao stopirati šesti član Irfan Durić. Nakon što nisu uvažene njegove molbe da o ovom pitanju odlučuje Izvršni odbor (15 članova), jednostavno, mogao je napustiti sjednicu, što znači da odluka o igranju meča sa Rusima ne bi prošla, jer prema Statutu FSBiH (Član 40. stav 2) "Komitet za hitnost donosi valjane odluke ako svi imenovani članovi prisustvuju sastanku ili su uključeni u proces odlučivanja".

Kontaktirali smo Durić, a pročitajte kako je tekao razgovor.

Da li ste na jučerašnjoj sjednici Komiteta za hitnost glasali protiv igranja utakmice Rusija - BiH ili ste bili suzdržani?

- Jesam bio protiv i tražio sam da se o tome, ali i o kompletnom dnevnom redu raspravlja na Izvršnom odboru. Da se ta sjednica (Komitet za hitnost, op.a) prekine - kazao je Durić za Faktor, dodavši:

VEZANI TEKST - Kako je dogovorena utakmica Zmajeva sa Rusima: Irfan Durić opet u službi sestrića Milorada Dodika

- Nisam bio saglasan sa dnevnim redom i rekao sam da o dnevnom redu ne želim raspravljati. U pripremi sjednice, u telefonskom razgovoru, sam tražio i od predsjednika (Vico Zeljković) i potpredsjednika (Ivan Beus) sam tražio da sve ovo ide na IO.

Zašto ste na kraju prisustvovali sjednici Komiteta za hitnost, ako predsjednik i potpredsjednik nisu udovoljili Vašim zahtjevima, pokazujući tako da ne poštuju Vaše mišljenje?

- Zašto sam prisustvovao? To je moja obaveza i prisustvujem svakoj sjednici i prisustvovat ću svakoj sjednici kada budem pozvan.

Donošenjem odluke o igranju utakmice Rusija - BiH učinjena je šteta FSBiH i državi.

- Nisam ja učinio nikakvu štetu, niti ću učiniti i borit ću se da ne bude štete za FSBiH.

Ali, evidentno je da je šteta nanesena, jer je odlučeno da se igra skandalozna utakmica...

- Nije donesena mojom rukom. Donesena je nečijom drugom rukom.

Mogli ste to spriječiti.

- Nisam mogao. Da sam mogao spriječiti vjerujete da bih spriječio. Stvarno sam se trudio i trudit ću se ne bude nikakve štete za bh. fudbala.

Mogli ste napustiti sjednicu i ona bi automatski bila prekinuta.

- Ne bi bila prekinuta, jer bi bilo drugih pet članova i sjednica se može održati.

Statut kaže drugačije. U Članu 40. (Nadležnosti i odlučivanje) stav 2 piše da "Komitet za hitnost donosi valjane odluke ako svi imenovani članovi prisustvuju sastanku ili su uključeni u proces odlučivanja". Jeste li znali za taj član?

- Jesam, znao sam.

Zašto onda niste napustili sjednicu?

- Opet ću ponoviti. Prisustvovao sam sjednici i tražio sam da se sjednica ne održava i da sve ide na IO.

I tako ste dozvolili da se odluka donese.

- Nisam ja dozvolio. To je vaš stav. Ja čitam Statut i radim ovo 20 godina, puno sam ja stariji od vas.

Ja Vam kažem šta piše u Statutu FSBiH. Vi da ste napustili sjednicu, ako već kolege u Savezu nisu ispoštovali Vaš zahtjev da se ne odlučuje na Komitet za hitnost, mogli ste da napustite sjednicu i da se odluka ne donese, što znači da ne bi bila nanesena šteta našem fudbalu i državi.

- Znači, smatram i stojim da nisam ništa uradio, ja kao Irfan Durić, kao potpredsjednik FSBiH, bilo kakvom odlukom ili bilo čim da bi naštetio ili nedaj Bože ugrozio Savez ili državu BiH. Ja sam za ovu državu krvario i imam samo ovu državu. To je broj jedan. Dalje. Tražio sam u pripremi sjednice da sve ide na IO. I na sjednici Komiteta sam to tražio. I u pisanom tragu sam to isto postavio i završio sam sa sjednicom. Ne želim napraviti nikakvu štetu. Dio sam toga i smatram da trebam biti odgovoran i osjećam se odgovornim.

Jeste li Vi predložili Fuada Čolpu za drugog člana Komiteta za hitnost iz reda Bošnjaka?

- Ne. To je prvi put u historiji predsjednik Saveza iskoristio svoje statutarno pravo. Nisam ni znao ko je drugi član dok nisam dobio mail. I to sam komentarisao sa sekretarom (Adnan Džemidžić) komentarisao "otkud sad to", ali sam skontao da je iskoristio statutarni član da može.

VEZANI TEKST - Hamdija Abdić Tigar: Dodik i Čović kontrolišu FSBiH uz "svoje Bošnjake" koji im vraćaju usluge

Znači, Vas su "izradili" Vico Zeljković i Ivan Beus, da tako kažemo...

- Ne mogu reći da su me izradili, jer mene ne mogu izraditi, ja to sebi ne mogu dozvoliti. Samo smatram da ta sjednica u tom obliku, sa tim tačkama, nije trebala ići kroz Komitet. Učinit ću sve da se u ponedjeljak sazove sjednica IO i da se odluke Komiteta za hitnost preispitaju i da pokušamo naći koncenzus da se to stavi van snage.

Imam kontakt sa svim članovima Izvršnog odbora koji se zovu Bošnjaci, ako mogu tako nazvati.

Ako Vas nisu poštovali, ako predsjednik nije uvažio Vaš zahtjev da o utakmici raspravlja IO, zašto niste iskoristili Član 40. te da ne dozvolite da se ova odluka donese?

- Opet ću ponoviti, još jednom. Imaš puno pravo da tako tumačiš, ako smatraš da je tako. Postoji zapisnik, u kojem piše da je potpredsjednik Irfan Durić tražio na samoj sjednici da se sjednica ne održi i da se sazove sjednica IO i da se sve tačke i kompletan dnevni red prebace na IO. U tom trenutku ja sam rekao da sam protiv dnevnog reda, što samim time zastupa i taj član.

Hoćete da kažete da odluka o igranju utakmice Rusije - BiH nije legalna?

- To je sad stvar kako ko tumači. Zato sam i objavio taj dokument (jedan dokument je dopis koji je poslao u Savez u kojem se poziva na Član 36. Statuta FSBiH koji kaže "Na pismeni zahtjev najmanje pet (5) članova, predsjednik je dužan sazvati sjednicu IO, koja se mora održati u roku od narednih deset (10) radnih dana"; Drugi dokument je zapisnik sa sjednice Komiteta u kojem se kaže da je pet članova "dalo saglasnost", a da Durić "nije dao saglasnost na prijedloge odluka koje su bile predmetom sjednice"). Molim te, pokušaj protumačiti zapisnik.

Opet Vas pitam, da li ste Vi, Irfane Duriću, uopće glasali na sjednici Komiteta za hitnost?

- Ne!

Niste uopće glasali?

- Ne. Ne. Pročitaj molim te. Ako piše tamo da sam glasao onda sam glasao. Ako piše da sam tražio i da tražim. Sve je rečeno.

A jeste li prije Komiteta za hitnost tražili da se sjednica ne održi?

- Do 14 sati sve se trebalo odlučiti. U roku dva sata sam poslao mail u kojem sam napisao i tražio da se zakaže Izvršni odbor. U tom mom odgovoru sadržano je i zašto tražim i po kojem članu tražim održavanje sjednice IO, i tu može ući i Član 40. Znači, Irfan Durić ništa ne radi ad hok i napamet. I nikada neće sebi dozvoliti luksuz da bila šta učini na uštrb fudbala ili nedaj Bože opstojnosti FSBiH.

Da li je mene neko poštovao, da li neko drugačije od mene tumači Statut, to je sada za diskusiju. Predsjednik FSBiH saziva sjednicu. Poziv sam dobio kad sam dobio, sa prijedlogom dnevnog reda. Ja sam se očitovao i rekao, gospodo, ja se sa ovim dnevnim redom ne slažem i tražim da cjelokupan dnevni red ide na IO.

Postoji li mogućnost da potpredsjednik Saveza, nebitno kako se zove, može staviti veto na održavanje sjednice Komiteta za hitnost, ako kaže da se ne slaže sa dnevnim redom?

- Ne, može staviti veto. Može se ne slagati. I može biti protiv dnevnog reda.

Onda je jedina mogućnost bila Član 40. da ne prisustvuje sjednici i da tako spriječi donošenje odluke koja je donesena.

- Bila je telefonska sjednica. Desilo se to što se desilo. Jedina moguća stvar koju radim od jučer, to jeste mogućnost da na prvoj narednoj sjednici ili da se sazove sjednica (Član 36) i to pripremam za ponedjeljak, da tražimo da se odluke Komiteta za hitnost preispitaju i stave van snage. To je sada jedina mogućnost. Ali imamo sada drugu opasku.

Da bi to sada preispitivali mora se staviti na dnevni red, mora se sazvati ili vanredna ili čekati prvu narednu sjednicu IO, i pitanje je hoćemo li imali 12, odnosno 11 ruku. Da je išlo na sjednicu IO, garantujem da mi danas ne bismo razgovarali na ovu temu. Garantujem životom.
I molio sam i kumio sam i to ću i pred novinarima i pred narodom ponoviti da je ovo sve trebalo ići na IO. Tada bi sve bilo drugačije i ne bismo imali ove probleme.

Opet Vas pitam da li je veća greška napustiti sjednicu i ne dozvoliti da se donese odluka ili ostati i glasati, te dozvoliti da se donese odluka?

- Veća je greška ne sudjelovati u radu organa za koji si izabran, a braniti Statut, braniti odluke, smatrati ili koristiti pravo kad smatraš da nešto nije u redu, da budeš protiv toga. Irfan Durić je to činio sada i činit će u budućnosti.

Ovdje je bio u pitanju interes države.

- Tako je, bravo. Tačno tako. I ja ću braniti svoju državu do kraja svog života.

Moje mišljenje, ali i činjenice govore da je u petak niste dobro branili.

- To je tvoje mišljenje i ja poštujem. Ali...

Komitet u kojem ste bili i Vi donio je odluku koja šteti BiH.

- Činjenice su tvoje. A činjenice su tamo u zapisniku i činjenicu su ono što sam ja uradio. Znači imamo više činjenica. To što vi tako tvrdite to je vaše pravo, ja to poštujem. Ali isto tako imam pravo da tvrdim da sam uradio ispravno.

Nikada neću podržati, niti dignuti ruku za bilo šta što je protiv ili u bilo kom pogledu narušava dignitet, ustavnost ili bilo šta što se zove Bosna i Hercegovina, u ovom slučaju FSBiH. Nikad, dok sam živ.

U ovom trenutku ne osjećam se ni trun odgovornim što je neko donio ovu odluku. Ali se osjećam odgovornim ako ne učinim ponovo nešto da tu odluku stavim van snage.

Koliko je u procentima izvjesno da će se utakmica Rusija - BiH otkazati?

- Ja želim vjerovati i vjerujem da te utakmice neće biti. Ta se utakmica neće odigrati. Vjerujem i ubijeđen sam. U komunikaciji sam sa fudbalerima i sa svakim ko je relevantan. Garantujem da se ta utakmica neće odigrati.

Nadamo se da neće...

- Nemoj se nadati, ja ti garantujem da se neće odigrati. Jer sam razumio zašto je ovo napravljeno u ovom trenutku. U komunikaciji sam cijeli dan sa dosta članova IO, sa onima sa kojima smatram da trebam imati komunikaciju. I mi ćemo napraviti sve da tu odluku stavimo van snage i da na sve moguće načine utječemo da puta u Rusiju ne bude.

Fuad Čolpa za N1 tvrdi da ste mu rekli da su svi Bošnjaci složni da se utakmica igra. Da li je to istina? Vidio sam prepiske sa članovima IO koje ste poslali medijima, ali nisam vidio prepisku sa Čolpom?

VEZANI TEKST - Fuad Čolpa: Tražit ću da se meč sa Rusijom otkaže, Durić mi je rekao da su svi Bošnjaci "za"

- Gospodina Čolpu sam zvao među prvima, imam dokumentovano i to. Šest puta sam ga zvao. Nije se javljao. Onda sam iskoristio gospodina Elmira Pilava, molio ga, kumio ga da dođe do njega, da ode da mi se javi, jer sam vidio u pozivu da je on u Komitetu. Molio i kumio da ne odlučuje dok ne pošaljem ja mail.

Nisam ga mogao ubijediti, nisam mogao nacrtat nešto. Rekao sam mu pročitaj pet puta moj mail. Znači, moj mail nije ni došao, nije se ni ohladio, meni dođe mail da je on "za". Molio ga, kumio, preklinjo da ne glasa i da to ide na IO. Nisam mogao objasniti, neda sebi taj čovjek objasniti.

Hoćete da kažete da Čolpa ne govori istinu?

- Bog mi je dao da sam onako komunicirao (Viber porukama), jer da sam pričao na telefon ne bi sada imao relevantne dokaze da želi da utrpa i određene ljude. To je njegovo pravo, ali ne treba se služiti lažima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.