open-navfaktor-logo
search
Od 18 sati
Danas žrijeb grupa za EURO 2024, u bubnju i Zmajevi, osiguran TV prijenos
Žrijeb grupa za Evropsko fudbalsko prvenstvo koje se igra u Njemačkoj naredne godine bit će održan večeras od 18 sati na ceremoniji u Hamburgu.
02.12.2023. u 10:58
get url
text

Na EURO-u 2024 nastupit će 24 selekcije. Uz domaćina turnira Njemačku, koja se automatski kvalifikovala, još 20 ekipa su kartu čekirali kroz kvalifikacije (po dvije prvoplasirane iz deset grupa). Konačno, posljednja tri mjesta odredit će baraž koji će se igrati u martu naredne godine, a u kojem je i fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će polufinale igrati protiv Ukrajine.

VEZANI TEKST - Zmajevi među reprezentacijama koje nikada nisu igrale EURO: Jedna stvar izdvaja BiH od ostalih "velesila"

Play-off igra 12 reprezentacija, na osnovu svojih nastupa u Ligi nacija 2022/23. Bit će odigrano šest polufinala (21. marta), a zatim tri finala 26. marta, a pobjednička tri tima kompletirat će finalnu postavu od 24 tima.

Kako funkcionira žrjeb?

Timovi su raspoređeni u jedan od četiri pota (1, 2, 3, 4) prije žrijeba, u skladu sa svojim rezultatima u kvalifikacijama. Domaćin Njemačka je nosilac u prvom šeširu i automatski je raspoređena u Grupu A. Tri pobjednika baraža su raspoređena u Pot 4.

Dodatnih šest grupa (A, B, C, D, E, F) je potrebno za izvlačenje pozicije odgovarajućeg tima u svakoj grupi. Grupe od B do F sadrže po četiri kuglice koje predstavljaju pozicije dostupne u svakoj grupi (npr. B1, B2, B3 i B4). Grupa A sadrži samo tri loptice za pozicije A2, A3 i A4, jer će Njemačka zauzeti poziciju A1.

Gdje gledati žrijeb?

Ždrijeb će prenositi uživo UEFA.com i službena aplikaciji UEFA EURO 2024. Za gledaoce u BiH osiguran je TV prijenos na BHT1.

Format takmičenja

Format će biti isti kao i za UEFA EURO 2020. Prva dva u svakoj od šest grupa turnira proći će u osminu finala zajedno sa četiri najbolja trećeplasirana tima.

Turnir zatim ulazi u nokaut fazu sa osminom finala, četvrtfinalom, polufinalom i finalom.

Spisak jakosnih grupa

Prvi šešir: Njemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija i Engleska
Drugi šešir: Turska, Mađarska, Danska, Albanija, Austrija i Rumunija
Treći šešir: Hrvatska, Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka i Nizozemska
Četvrti šešir: Italija, Švicarska, Srbija i tri pobjednika baraža

Delegacija BiH

Našu zemlju na ceremoniji u Hamburgu predstavljat će predsjednik FSBiH Vico Zeljković i njegov savjetnik Marko Miličić, potpredsjednik FSBiH Irfan Durić i generalni sekretar Adnan Džemidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.