open-navfaktor-logo
search
Sve glasniji protesti
Danska upozorila na pritisak FIFA-e, Nijemci pokrili usta u znak protesta
Danski fudbalski savez (DBU) objavio je da je FIFA zaprijetila strožim kaznama osim sa žutim kartonima u incidentu na Svjetskom prvenstvu u Kataru, vezanim za  kapitenske trake.
23.11.2022. u 17:21
get url
text

Kako prenosi Njemačka novinska agencija DPA zbog toga su njemački fudbaleri pred današnju utakmicu s Japanom u znak protesta pokrili rukama usta.

Nakon FIFA-inih prijetnji, sedam evropskih reprezentacija, koje su namjeravale da kapiteni njihovih ekipa nose duginu traku One Love za inkluziju i antidiskriminaciju odustalo je od takvog načina izražavanja protesta.

Kako prenosi DPA, DBU je na današnjoj konferenciji za novinare objavio da FIFA kapitenima nije prijetila samo žutim kartonima ako budu nosili te trake.

- FIFA je sazvala vanrednu sjednicu 21. novembra. Njeni su predstavnici došli u hotel engleske reprezentacije i vrlo jasno su rekli da ako nose trake slijede sankcije, najmanje u obliku žutog kartona - rekao je direktor DBU-a Jakob Jensen.

Danci su upozorili da je takvo ponašanje nedopustivo, te da nisu dobili precizan odgovor kakve će biti sankcije.

Istovremeno, DBU dodaje da zbog ovog incidenta predsjednik FIFA Gianni Infantino više nema podršku danskog saveza.

Njemački reprezentativci, koji su prije FIFA-ine zabrane bili jedni od najaktivnijih branilaca kapitenskih traka One Love, danas su na svoj način protestovali protiv ograničenja FIFA-e uoči prve utakmice protiv Japana. Na grupnoj fotografiji prije početka utakmice, kada dvije ekipe staju pred kamere, njemački fudbaleri simbolično su prekrili usta rukama.

Kapetan Manuel Neuer nije nosio kontroverznu traku.

- Nije se radilo o izražavanju političkih stavova. O ljudskim pravima se ne raspravlja. Ako spriječite nošenje trake, to je isto kao da nas ušutkate. Čvrsto stojimo iza svojih stavova - objasnio je Njemački fudbalski savez na Twitteru pozadinu ove akcije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.