open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Darko Maletić: Zrinjski je već napravio razliku, ne bih volio da Sloboda ispadne
Darko Maletić, nekadašnji fudbalski A reprezentativac Bosne i Hercegovine, jedan je od Zmajeva koji je nakon profesionalne karijere ostao u fudbalu.
24.10.2022. u 19:48
get url
text

Banjalučanin je upisao trenersku školu, vlasnik je UEFA A licence, a već nekoliko godina radi samostalo. Trenutno je na klupi prvoligaša Slobode iz Mrkonjić Grada.

Maletić ima dugogodišnje premijerligaško iskustvo, s obzirom na to da je tokom karijere nosio dresove Borca, u kojem je i ponikao, te mostarskog Veleža, u kojem je okončao karijeru.

Za Faktor je komentarisao mečeve 15. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu. Između ostalog, smatra da će Zrinjski odbraniti naslov prvaka, kako će se za opstanak boriti četiri ekipe, a da najbolji pojedinac bh. elite nosi dres Mostaraca i zove se Nemanja Bilbija.

- Sa Bilbijom sam igrao u Borcu. Sjećam ga se kao klinca, sjećam se i njegovog oca. Suvišno je o njemu pričati, sve je već ispričano. Čovjek je posljednjih pet godina vjerovatno najbolji igrač lige i možda među najboljima otkako se igra PLBiH. Sigurno da daje poseban ton igri. I u nekim situacijama gdje Zrinjskom ne ide, gdje nije zaslužio da pobijedi, on je individualnom kvalitetom to sve rješavao. Sigurno da je on uvijek taj neki tas na vagi koji pogura kad je malo nezgodna situacija.

Zrinjski je već napravio razliku, ukoliko dobije i zaostalu utakmicu protiv Tuzla Cityja, te ako ode na sedam-osam bodova do zimske pauze, teško da ga neko može ugroziti. Pogotovo što nemaju nekih oscilacija. Od Želje su izgubili kada su igrali Evropu, od Borca po lošem terenu, gdje nije odlučivao kvalitet igre, nego je to više bilo na slučajnost.

Što se tiče borbe za opstanak, u nezgodnoj situaciji su Sloboda, Leotar, Posušje, Igman i možda Sloga Doboj. Teško je nešto konkretno reći, sve je u bod-dva, a još nije ni polusezona. Ipak, mislim da će se četiri ekipe koje sam prve nabrojao boriti za opstanak.

Željezničar - Velež 2:0

- Prema onome što sam vidio, zaslužena pobjeda Željezničara. Bili su dosta bolji, dok Velež nije ništa specijalno zaprijetio. Željo je apsolutno pogodio sa oba krila - Santos i Amoah, koji su početkom sezone stigli iz Rudara. Donijeli su Želji ono što je trebalo u prethodnom periodu.

Također, vidi se i energija koju daje trener Edis Mulalić, energija oko kluba, odnosno navijači koji daju poseban motiv, pogotovo igračima koji su došli nedavno. Sigurno je da oni uz navijače daju puno više. Objektivno gledano uz neke probleme koje Željo ima, te ekipu koju, kada bismo gledali igrački, možda nije na nivou Zrinjskog i Sarajeva, oni su to stvarno dobro ukombinovali i zasluženo su na mjestu gdje su sada.

Sloboda - Tuzla City 0:0

- Očekivano tvrda utakmica. I jednim i drugim je bila važna utakmica, pogotovo Slobodi, koja je sada u nezgodnom ritmu. Na početku su, koliko su uspijevali uz povoljniji raspored, izvukli neki maksimum, ali sada imaju težak raspored do kraja. Imaju dosta mladih igrača i treba vremena da se sve to ukombinuje.

Najveći je problem što su sada u nezgodnoj situaciji i volio bih da se izvuku zbog kolege Jahića, s kojim sam zajedno na licenci (pohađaju školu za trenere pri FSBiH). Bilo bi mi drago, ali objektivno sa ovim fondom dosta mladih igrača, mislim da će biti u teškoj situaciji. Želim Slobodi da se izvuče i da ne dođu u situaciju da se bori za opstanak.

Zrinjski - Sloga 3:0

- Zrinjski je očekivano slavio i ponovo se vratio u pobjednički ritam. Pokazuju već drugu sezonu da igraju u kontinuitetu. Ekipa koja uz kvalitet ima kontinuitet, a to je dobitna formula. Pogotovo što je i trener konstantan, a znamo kako se kod nas mijenjaju treneri.

Ljudi iz Uprave Zrinjskog istrpili su Jakirovića i sada im se to vraća. Oni već imaju svoje uigrane šeme, ne mijenjaju puno i za sada se to pokazuje kao dobitno. Bez obzira na sve mislim da, ako ne bude nekih značajnih promjena, teško da će neko uspjeti da ih stigne.

Leotar - Široki Brijeg 1:0

- Dolaskom novog trenera i Leotar je malo živnuo. Ide im na ruku i što veliki broj utakmica igraju kući, što do kraja polusezone imaju jedno gostovanje. Došli su u situaciju da kući dosta toga rješavaju.

VEZANI TEKST - Musemić: Zrinjski prvi favorit za titulu, Široki ga može ugroziti, drago mi je zbog Ramića

Ova im pobjeda mnogo znači jer je Široki stigao na Police kao lider. Vratili su se u život i bit će zanimljiva borba. Imaju do kraja dosta povoljan raspored i ukoliko do kraja polusezone uspiju da uhvate seriju, mislim da će biti baš u dobroj situaciji pred proljetni dio sezone.

Igman - Borac 0:0

- Očekivano tvrda utakmica. Dolaskom Vinka Marinovića Borac igra malo bolje i pobjeđuje, ali nije uhvatio neku značajniju seriju koja će ga približiti vrhu. I dalje su tu u borbi za Evropu. Igman se pokazao kao tvrd orah, ne samo Borcu, nego mnogim ekipama. Sigurno da i njima ovaj bod puno znači u borbi za opstanak. Banjalučani imaju korektan raspored, a ako uhvate seriju, probit će se u vrh.

Posušje - Sarajevo 0:1

- Neviđene turbulencije kod Sarajeva. Niko nije očekivao ovakvu krizu pogotovo nakon onakvog starta i euforije koja se stvorila. Stvarno, nevjerovatna kriza koja se provukla na desetak utakmica, a kulminacija je bila ispadanje iz Kupa BiH i odlazak trenera Feđe Dudića. Sada su uspjeli pobijediti i koliko-toliko su vratili samopouzdanje. Za njih je najvažnije da pokušaju do zime nekako da se konsoliduju, a vjerovatno će na pauzi praviti rezove.

Sarajevu je sreća da uprkos njihovim kiksevima, niko im nije toliko odmakao i nije im nedostižna borba za Evropu. Još su u igri i bez obzira na sve, mislim da će se Sarajevo, kao veliki klub, konsolidovati, da će se maksimalno fokusirati na prvenstvo i da će pokušati izboriti Evropu, što je u ovom trenutku objektivno i realno jer je borba za titulu nerealna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.