open-navfaktor-logo
search
UEFA bira
De Bruyne, Haaland i Messi kandidati za najboljeg fudbalera godine
Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je danas imena tri kandidata za nagradu za najboljeg igrača godine u Evropi u sezoni 2022/23.
17.08.2023. u 15:28
get url
text

Za prestižni trofej konkurišu Kevin De Bruyne (Belgija/Manchester City), Erling Haaland (Norveška/Manchester City) i Lionel Messi (Argentina/PSG/Inter Miami), javlja Anadolu.

Dobitnik nagrade bit će proglašen na ceremoniji žrijeba grupne faze UEFA Lige prvaka 2023/24, koja će se održati u četvrtak, 31. avgusta, u "Grimaldi Forumu" u Monte Carlu (Monako).

Početni uži izbor igrača odabrala je UEFA-ina tehnička studijska grupa na osnovu učinka igrača tokom sezone 2022/23, u klubovima i reprezentaciji.

Za tri najbolja nominirana potom je glasao žiri sastavljen od trenera klubova koji su igrali u grupnim fazama UEFA Lige prvaka 2022/23, UEFA Evropa lige i UEFA Evropa konferencijske lige, zajedno sa trenerima muških nacionalnih timova članica UEFA-e te 54 novinara iz svake zemalje članice UEFA-e (osim suspendovane Rusije) odabranih od strane European Sports Media (ESM).

- Od trenera i novinara je zatraženo da iz uže liste odaberu svoja tri najbolja igrača dodijelivši im pet bodova, tri i jedan. Konačan rezultat je baziran na ukupnom broju glasova trenera i novinara. Trenerima nije bilo dozvoljeno da glasaju za igrače iz svog tima - saopštili su iz UEFA-e.

Među prvobitno nominovanim u uži krug za prestižnu i tradicionalnu nagradu za najboljeg igrača u Evropi nisu uspjeli ući: Ilkay Gundogan (Njemačka/Manchester City/Barcelona - 129 bodova), Rodri (Španija/Manchester City - 110), Kylian Mbappe (Francuska/PSG - 82), Luka Modrić (Hrvatska/Real Madrid - 33), Marcelo Brozović (Hrvatska/ Inter/Al Nassr - 20), Declan Rice (Engleska/West Ham - 14), Alexis Mac Allister (Argentina/Brighton/Liverpool - 12) i Jesus Navas (Španija/Sevilla - 6).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.