open-navfaktor-logo
search
Engleski fudbaler
Dele Alli: Sa sedam godina sam se propušio, a sa osam dilao drogu
Dele Alli nekad bio najveća mlada engleskog fudbala, a sada sa samo 27 godina prolazi kroz najteže dane u karijeri.
14.07.2023. u 13:04
get url
text

Najbolja sezona bila mu je 2016/17, kada je zabio 18 golova u Premiershipu. Međutim, forma mu je počela oscilirati i sve više su kružile priče o njegovom neprofesionalnom ponašanju. Dok je igrao za Tottenham zaslužio je i poziv u reprezentaciju, s kojom je bio i u Rusiji na Svjetskom prvenstvu. 

Nakon pada forme napustio je Tottenham i otišao u Everton, gdje se pokazao kao promašaj.

Prošle sezone bio je na posudbi u turskom Bešiktašu u kojem je odigrao 17 utakmica i zabio tri gola. Ugovor s Evertonom vrijedi mu još godinu, ali predviđa se da bi već prije toga mogao biti otpisan.

Alli je dao intervju legendarnom Garryju Nevilleu kojem je progovorio o teškom djetinjstvu i mentalnim problemima koje mu je izazvalo.

Osim dvije godine koje je proveo kod oca u Nigeriji, najranije djetinjstvo proveo je u domu majke alkoholičarke. Sa šest godina seksualno ga je napastovala njena prijateljica, a sa sedam godina se propušio. S osam godina počeo je dilati drogu za lokalne kriminalce.

Nevilleu je ispričao i kako su znali da policija neće zaustavljati dijete na biciklu, pa je nosio drogu koju je dostavljao mušterijama.

Sa 12 ga je usvojila porodica njegovog saigrača iz omladinskog pogona MK Donsa, u kojoj se osjećao prihvaćeno.

Kroz karijeru je na dresu nosio svoje ime "Dele" jer ne osjeća povezanost sa porodičnim prezimenom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.