open-navfaktor-logo
search
Konferencijska liga
Dinamo Minsk: UEFA ih ranila, Željo ih želi dotući
Sedmostruki prvak Bjelorusije Dinamo Minsk prvi je rival Fudbalskom klubu Željezničar u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.
12.07.2023. u 21:17
get url
text

Nije ovo prvi evropski okršaj Dinama i Želje. U sezoni 1984/85. tim s Grbavice je u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa UEFA eliminirao Bjeloruse. U Sarajevu je bilo 2:0. Za Želju su pogađali Baždarević i Samardžija, dok je u revanšu bilo 1:1 pa je tim koji je s klupe predvodio pokojni Ivica Osim otišao stepenicu dalje, odnoso u polufinale. Želju je na putu prema finalu zaustavio mađarski Videoton.

Prošlo je mnogo vremena od tada, Dinamo je izgubio primat u bjeloruskom fudbalu gdje dominira BATE Borisov. Posljednju od sedam titula Dinamo je osvojio 2004. godine.

Upravo su ova dva tima jedini bjeloruski klubovi koji su igrali grupnu fazu nekog UEFA takmičenja. Dinamo Minsk je u sezonama 2014/15. i 2015/16. nastupao u grupnoj fazi Evropske lige.

U sezoni 2016/17. Vojvodina je zaustavila Dinamo u trećem kolu kvalifikacija za Evropsku ligu, godinu poslije u istoj fazi takmičenja kiparski AEK Larnaca je bio koban za Bjeloruse, a poslije 2018/19. Zenit...

U sezoni 2019/20. Dinamo je u prvom kolu kvalifikacija za EL zaustavila latvijska Liepaja, sezonu poslije Pias Gliwice, također u prvom kolu, a prošle sezone klub iz Bjelorusije stigao je do drugog kola Konferencijske lige, gdje je u dvomeču Hapoel Be'er Sheva bio bolji rival.

VEZANI TEKST - Igrači Dinama odsjeli u blizini Grbavice, za Želju se pripremaju u kampu Sarajeva

Od početka ruske agresije na Ukrajinu bjeloruski klubovi su pod lupom i sankcijama UEFA-e. Mnogo se pričalo o mogućem protjerivanju bjeloruskih klubova iz evropskih takmičenja, ali za sada je ostalo na tome da domaće utakmice moraju igrati van granica svoje zemlje.

Svakako je to težak udarac, a Dinamo će u revanšu ugostiti Želju u Azerbejdžanu.

Ono što bi mogla biti prednost Bjelorusa u predstojećem dvomeču jeste to da je Dinamo Minsk već odigrao 14 mečeva u domaćem prvenstvu i ima 32 boda, uz omjer 10 pobjeda, dva remija i dva poraza. Dinamo dijeli prvo mjesto s ekipom Neman.

Transfermarkt roster Dinama procjenjuje na 7,95 miliona eura. Ekipa je sastavljena uglavnom od domaćih igrača. Kapiten kluba je Sergey Politevich, defanzivac koji je za reprezentaciju Bjelorusije nastupio 33 puta.

Legionari u Dinamovm dresu su Brazilac Orinho, 28-godišnjak koji pokriva poziciju uz lijevu aut liniju, Joseph Oma Adah je Nigerijac koji je stigao početkom godine iz Celja, a u vrhu napada je Crnogorac Dušan Bakić. 

Najbolji strijelac Dinama ove sezone je Vladislav Morozov, 22-godišnji bjeloruski reprezentativac sa 11 pogodaka u 14 nastupa u domaćem prvenstvu.

S klupe Dinamo predvodi domaći strateg Vadim Skripchenko. Radi se o treneru koji je tri puta osvajao titulu prvaka Bjelorusije, ali s Dinamovim najvećim rivalom - BATE Borisovom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.