open-navfaktor-logo
search
Joan Laporta priznao
Dramatična situacija: Barcelona dužna milijardu i 350 miliona eura
Fudbalski klub Barcelona grca u dugovima. Katalonci su "u minusu" milijardu i 350 miliona eura!
16.08.2021. u 14:38
get url
text

Ovu informaciju potvrdio je Joan Laporta na vanrednoj konferenciji za medije.

- Barcelona ima negativnu neto vrijednost od 451 milion eura. Plaće za sportaše i ljude koje rade s njima stoje nas 617 miliona eura godišnje, što je 25 do 30 posto više nego što plaćaju naši konkurenti. Primjerice, Real na plaće troši 342 miliona eura. Uzeli smo kredit od 550 miliona eura uz kamatu od 1,1 posto kako bismo restrukturirali klub. Prijašnja je uprava napustila Nou Camp znajući da klubu prijete brojne opasnosti. Trenutni dug iznosi milijardu i 350 miliona eura. Ekonomska situacija je vrlo zabrinjavajuća, a financijska situacija dramatična - kazao je Laporta.

Prvi čovjek Katalonaca detaljno je objasnio situaciju na Nou Campu.

- Prva stvar koju smo morali napraviti je podići kredit od 80 miliona eura, jer da nismo, ne bismo mogli isplatiti plaće. Također, smo vidjeli da moramo napraviti hitne popravke na Nou Campu. Da nismo, gledaoci na stadionu bi ugrožavali svoje živote. To nas je koštalo 1,8 miliona eura. Zahvaljujući brzini naše reakcije, navijači su mogli doći na utakmicu u nedjelju.

Politika plaća prijašnje uprave je kriva. Stručnjaci je nazivaju obrnutom piramidom. Veterani imaju duge ugovore, a mladi igrači imaju kratke, zbog čega je jako teško dogovoriti nove ugovore. COVID-19 nas je oštetio za 91 milion eura. Kompletni iznos plaća vrijedi 103% ukupnog prihoda kluba. Previše novca je isplaćivano posrednicima. Prijašnja uprava angažirala je nekoga da otkriva talente u Južnoj Americi. On je to naplatio osam miliona eura, što je previše - kazao je Laporta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.