open-navfaktor-logo
search
Državni udar
Dramatični apel Vahida Halilhodžića iz Gvineje: Na stotinjak metara od nas se puca, ratna je zona
U pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu. E, upravo se to dogodilo Vahidu Halilhodžiću, proslavljenom bh. treneru.
05.09.2021. u 19:12
get url
text

Vaha je selektor fudbalske A reprezentacije Maroka, sa svojim timom je sutra trebao igrati meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Gvineje. Ali, od utakmice nema ništa.

U Gvineji je danas izvršen državni udar, a Halihodžić umjesto na terenu našao u ratnoj zoni!

- Ja sam u hotelu, situacija je oko nas dramatična, vode se borbe, čuje se pucnjava... Mi smo u hotelu i čekamo evakuaciju. Kada će doći, ne znamo - kazao je za Net.hr Vahid Halilhodžić, koji se nalazi u Conakryju, glavnom gradu Gvineje, dodavši:

- Nismo daleko od predsjedničke palače. Kažu da je u toku državni udar. Čujem borbe su oko nas, pa nema ni stotinjak metara do zone sukoba. Evo, sad kad razgovaram s vama čuje se pucnjava. Ništa ne znamo, čekamo da nas izvuku. Nemamo dozvolu da idemo do aerodroma. Vode se borbe.

O tome što se tačno događa. Ništa ne znamo. Samo znamo da smo u hotelu i da se oko nas vode borbe. Strašno. Stupili smo u kontakt s federacijom, radi se na našoj evakuaciji, politika sve radi da nas se spasi, da nas izvuku što prije odavde - kazao je Halilhodžić.

Prema javljanju britanskog BBC-a odnosno posljednjim informacijama, sudbina gvinejskog predsjednika Alpha Condea nije jasna nakon što je završio u rukama vojnika koji su rekli da su izvršili državni udar.

Međutim, citirano je kako je ministar obrane rekao da je pokušaj preuzimanja spriječen.

Ovo slijedi nakon višesatne pucnjave u blizini predsjedničke palače u glavnom gradu Conakryju, u čijoj blizini je smještena i marokanska reprezentacija. Vojnici patroliraju napuštenim ulicama u središtu grada, a Vaha, članovi reprezentacije i stručnog štaba očito još čekaju da se dođe po njih kako bi ih se evakuiralo prema aerodromu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.