open-navfaktor-logo
search
Sjećate li se svih
Dres Zmajeva oblačila 32 golmana: Jedan kasnije zaigrao za Kosovo, 13 još aktivno brani
Kroz fudbalsku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine prodefilovalo je stotine i stotine fudbalera.
15.12.2021. u 20:56
get url
text

Prema zvaničnim informacijama sa internet-stranice Fudbalskog saveza BiH, dres A reprezentacije naše zemlje oblačilo je 290 igrača.

Naš A tim na međunarodnoj sceni debitovao je 30. novembra 1995. godine, a do danas je odigrao 242 utakmice protiv 75 svjetskih selekcija. Od toga, 163 utakmice su bile zvanične, a 79 prijateljske.

U 95 susreta reprezentacija BiH je pobijedila, 55 susreta je završeno neriješeno, a u 92 utakmice naša selekcija je poražena. Postigli smo ukupno 356 golova, a primili 329 golova.

Od 290 fudbalera koji su oblačili dres našeg državnog tima 32 su golmana.

Među njima su imena koja su dobro poznata bh. javnosti, poput Asmira Begovića, Tomislava Piplice, Kenana Hasagića, Muhameda Alaima..., do onih za koji mlađi naraštaji vjerovatno nisu ni čuli, kao što su: Nihad Pejković, Amel Mujčinović, Mario Mišković, Dragan Stojkić...

VEZANI TEKST - BHF očitao bukvicu Zmajevima: Nema više opijanja, kome nije jasno neka ne dolazi!

Mnogi od njih okončali su karijere i putevi su ih odveli van fudbala, ali ih je dosta ostalo uz najvažniju sporednu stvar na svijetu. Aktivno se fudbalom bavi još 13 golomana, a to su: Denis Mujkić, Adis Nurković, Asmir Begović, Ibrahim Šehić, Jasmin Fejzić, Goran Karačić, Jasmin Burić, Kenan Pirić, Vedran Kjosevski, Vladan Kovačević, Belmin Dizdarević, Luka Kačavenda i Nikola Vasilj.

Mujkić ima 38 godina i tri mjeseca i najstariji je igrač Prve lige Federacije BiH.

Nurković trenutno nosi dres zeničkog Čelika, ali je zanimljivo da je on izgubio status reprezentativca BiH. Momak iz Velike Kladuše prije četiri godine je zaigrao za reprezentaciju Kosova. Pitate se kako, a odgovor je zanimljiv.

- Bila je to velika slučajnost. Oženio sam se i supruga mi je porijeklom sa Kosova. Oni su formirali reprezentaciju za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Tadašnji selektor Kosova Albert Bunjaku sklapao je reprezentaciju i tražio je golmane. Pratio je negdje neku moju utakmicu.

Svidjelo mu se kako sam tada branio i potom je, kako mi je rekao, sakupio dosta materijala o meni. Kontaktirao me posredstvom mog punca koji živi na Kosovu. Selektor Bunjaku me pitao da li bih igrao za Kosovo, te garantovao kako će mi putem FS Kosova osigurati sve papire - ispričao je Nurković kako je zadužio dres kosovske reprezentacije za koju je debitovao 11. juna 2017. godine u porazu protiv Turske (1:4), što mu je bila i jedina utakmica za nacionalni tim ove zemlje.

VEZANI TEKST - Asmir Begović ima poruku za Ivayla Peteva: Selektor možda nije platio račun za kablovsku

Dedić radi kao trener golmana u FK Tuzla City, isti posao Mitrović obavlja u Zrinjskom, a Mujčinović u slovenskoj Nafti. Nihad Pejković je radio u Sloveniji i Iraku, a prema posljednjim informacijama trener je golmana u reprezentacii Uzbekistana.

Aktuelni trener golmana u stručnom štabu A tima je Adi Adilović, a istu funkciju obavljali su i Piplica, Gušo, Hasagić i Brašnić.

Neki od bivših golmana više nisu u fudbalu, a jedan od njih je i Muhamed Alaim, koji je ostvario transfer u političke vode. Istina, politikom se bavi i Gušo, ali je on ostao i u fudbalu (trener u omladinskom pogonu Želje).

Najviše minuta među stativama ima Begović (5.290), a iza njega su Hasagić (3.716) i Šehić (3.375). Dalje slijede: Dedić (2.318), Gušo (1.848), Tolja (1.214), Supić (693), Piplica (672)Mitrović (540), Pirić (336)...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.