open-navfaktor-logo
search
Oko sokolovo
Dugo smo čekali: Konačno analizirane sporne situacije u PLBiH, ovo su greške
Prvi put otkako su TV prava Premijer lige Bosne i Hercegovine u rukama Arene Sport analizirane su sporne situacije s travnjaka. Doduše, tek u pauzi, kada je polusezona završena i kada su igrači i sudije na odmoru.
22.12.2023. u 19:24
get url
text

U studiju Arene Sport bio je bivši FIFA i  premijerligaški arbitrar Haris Kaljanac. On za ovu TV kuću radi analizu suđenja i za evropske utakmice.

Kaljanac je analizirao situacije iz okočnane premijerligaške polusezone o kojima se, prema izboru uredništva, najviše govorilo.

Mnogo prašine podigrao je izjednačujući gol Borca protiv Sarajeva u Banjoj Luci. U sudijskoj nadoknadi pogodio je Kvržić. Analiza kaže iz nedozvoljene pozicije.

- Situacija u kojoj se dešavaju dvije akcije. U trenutku upućivanja lopte nije bilo nedozvoljene pozicije. Međutim, igrač koji prenosi loptu glavom, onda Kvržić koji je došao, našao se u poziciji da počne nova akcija...U trenutku upućivanja lopte sudija asistent nije u položaju u kojem bi trebao biti. On hoda po liniji, nonšalantno. To nije položaj koji je pravilan. Iz neke nonšalantnosti je izgubio fokus i desila se greška na štetu Sarajeva - mišljenja je Kaljanac.

U studiju je prikazana još jedna situacija s meča ovih timova koji je odigran na Koševu. Analizirano je isključenje gostujućeg fudbalera.

- Neprirodan položaj noge, išao je u predjelu koljena. Noga ispružena. Klasičan crveni karton - rekao je Kaljanac.

Kada je u pitanju diskutabilna situacija s meča Želje i Tuzla Cityja na Grbavici, Kaljanac smatra da je poslije duela Krpića i Šukilovića sudija Martinović ispravno postupio kada je isključio gostujućeg stopera i pokazao na bijelu tačku.

Na istoj utakmici viđen je sporni momenat i u šesnaestercu Želje poslije duela Cocalića i Hadžića. Gosti su tražili penal, sudija se nije oglašavao.

- Cocalićev strat s leđa na igrača Tuzla Cityja. Ovo je morao vidjeti sudija asistent i morao je dati potpunu informaciju šta se desilo. Ne znam šta je komisija odlučila, ali ovo je čist kazneni udarac - rekao je Kaljanac.

Iz Širokog Brijega su poslije hercegovačkog derbija sa Zrinjskim prozvali FSBiH i Komitet za sudije i suđenje. U klubu s Pecare mišljenja su da su oštećeni kada su reklamirali prekršaj nad golmanom poslije čega je Zrinjski zatresao mrežu.

- Pretežno kod nas imaju naviku govoriti da je golman u pet metara zaštićen. Ovdje ni u jednom elementu ne vidimo da igrač Zrinjskog pravi prekršaj na golmanom. Golman pokušava na nadskoči sve igrače i uhvati loptu, međutim, u padu mu lopta ispada iz ruku, drugi igrač bijelih dolazi do lopte i mislim da je ovdjes sasvim ispravan pogodak - kazao je Kaljanac.

Slična situacija viđena je i na meču Borca i Želje u Banjoj Luci kada su domaći stigli do trijumfa u nadoknadi, a Kaljanc je mišljenja da je gol Borca regularan i da nije bilo prekršaja nad Muftićem.

Kaljanac je preusdio i da je izmišljen penal za Zrinjski protiv Tuzla Cityja poslije duela Ćužea i Kobiljara.

- Nažalost, sudija je dosudio kazneni udarac. Bilo je očigledno da igrač Zrinjskog gura igrača plavih rukom, on pada na loptu. Svi na stadionu očekuju da će svirati prekršaj, igrač Zrinjskog je pokušao iznuditi korner, a dobio je kazneni udarac. Mislim da je ovdje napravljena greška sudije. Ovo mora suditi prekršaj u napadu, prekršaj za odbranu, kako god. Ovo se ne smije dešavati - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.