open-navfaktor-logo
search
Uskoro kreće spektakl
Engleska, Francuska i Njemačka u najužem krugu favorita na Evropskom prvenstvu
AUTOR: Fena
10.06.2024. u 14:39
get url
text
FOTO: FSBiH
Evropsko fudbalsko prvenstvo počinje u petak, 14. juna, u Njemačkoj utakmicom reprezentacije domaćina i Škotske na Allianz areni u Minhenu.
U borbu za titulu na 17. evropskom prvenstvu u historiji kreću 24 reprezentacije koje su podijeljene u šest grupa, a prolaz u osminu finala izborit će dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane.
U grupnoj fazi će se igrati dvije do četiri utakmice svakog dana do 26. juna, a osmina finala počinje 29. juna. Turnir će biti završen u nedelju, 14. jula, na Olimpijskom stadionu u Berlinu. 
Utakmice će biti odigrane u 10 gradova, ukupno 51 utakmica - 36 u grupnoj fazi i 15 u nokaut fazi.
Termini utakmica u grupnoj faze su 15, 18 i 21 sat, dok su termin nokaut faze 18 i 21 sat.
Polufinala i finale bit će odigrana od 21 sat.
Titulu brani reprezentacija Italije, koja je 2021. godine u finalu na londonskom Wembleyju pobijedila Englesku.
Grupe:
A grupa: Njemačka, Škotska, Mađarska, Švicarska;
B grupa: Španija, Hrvatska, Italija, Albanija;
C grupa: Danska, Slovenija Srbija, Engleska;
D grupa: Poljska, Nizozemska, Austrija, Francuska;
E grupa: Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina;
F grupa: Turska, Gruzija, Portugal, Češka.
Englezi važe za glavne favorite zbog impresivne ofanzivne formacije. Na svakom turniru imaju visoka očekivanja, ali rijetko dolaze do titule. Selektor Gareth Southgate ima posljednju priliku da dokaže svoju sposobnost vođenja tima, nakon što su prethodni pokušaji na svjetskoj sceni završeni neuspješno.
Francuzi se također smatraju jednim od glavnih favorita za osvajanje titule u Berlinu 14. jula, a predvodi ih Kylian Mbappe, jedan od najvećih fudbalera sadašnjice. Već dugi niz godina Francuzi su redovni učesnici finala na najprestižnijim fudbalskim događajima. Prije dvije godine su doživjeli poraz od Argentine u finalu Svjetskog prvenstva nakon izvođenja penala, dok su na prethodnom Mundijalu u Rusiji osvojili zlatnu medalju pobijedivši Hrvatsku s rezultatom 4:2.
Kao domaćin turnira, Njemačka će biti jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova EP 2024. Njihova bogata fudbalska tradicija i izuzetno jaka ekipa čine ih opasnim protivnikom za svakog protivnika. Ključni igrači poput Joshue Kimmicha, Kaija Havertza, Tonija Kroosa i Leroya Sanea sposobni su donijeti odlučujuće odluke na terenu.
Njemačka je prvi put  domaćin turnira od pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja 1989. godine. Posljednji EP odigran je na tlu te zemlje 1988. godine kada je domaćin bila tadašnja Zapadna Njemačka.
Predsjednik Organizacionog odbora prvenstva, bivši njemački reprezentativac Philipp Lahm, rekao je da se raduju velikom fudbalskom događaju, te da očekuje pune stadione. Procjenjuje se da će 51 utakmicu na deset stadiona posjetiti 2,7 miliona ljudi, a kulminacija će biti finale u Berlinu 14. jula. Još će više ljudi biti izvan stadiona. Svaki grad koji će biti domaćin utakmica imat će navijačke zone s ukupnim kapacitetom od 12 miliona navijača.
Uz tako masovnu posjetu, sigurnost će biti na prvom mjestu, zbog napete situacije u svijetu i ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku. Njemačka će ovom prilikom uvesti sistem koji predstavljaju kao jedinstven u međunarodnim događanjima ove vrste. 
Sve zemlje turnira poslat će stručnjake, ukupno više od 300, koji će biti okupljeni u Međunarodnom centru za policijsku saradnju (IPCC) u Neussu. Njihova će zadaća, zajedno s njemačkim vlastima, Europolom i UEFA-om, nadzirati i koordinirati sve sigurnosne mjere iz konferencijske sobe od 500 m2 opremljene sa 129 računara i ogromnim ekranom od 40m2.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.