open-navfaktor-logo
search
Veliko priznanje
Erling Haaland izabran za najboljeg igrača Evrope
Norvežanin Erling Haaland, igrač Manchester Cityja, izabran je za najboljeg fudbalera u Evropi u sezoni 2022/2023. po izboru UEFA-e na ceremoniji koja je održana večeras u dvorani "Grimaldi Forum" u Monte Carlu.
31.08.2023. u 19:27
get url
text

Najboljom igračicom za minulu tamičarsku godinu proglašena je Aitana Bonmati, članica Barcelone.

U konkurenciji za najboljeg fudbalera u Evropi u prošloj sezoni još su bili Kevin De Bruyne (Manchester City) i Lionel Messi (PSG, Inter Miami), dok je ovogodišnja dobitnica titule najbolje igračice Evrope, Aitana Bonmati, iza sebe ostavila Olgu Carmonu iz Real Madrida te Sam Kerr iz Chelsea.

Najbolji trenerom u Evropi proglašen je Pep Guardiola, trener Manchester Cityja.

Titulu najbolje trenerice u kategoriji ženskih timova ponijela je Sarina Wiegman, selektorka reprezentacije Engleske.

UEFA-in žiri, koji je proglasio pobjednike u svim konkurencijama, sačinjavali su 32 trenera klubova učesnika Lige prvaka u minuloj sezoni, kao i 55 novinara, po jedan iz svake zemlje članice kontinentalne fudbalske asocijacije. 

Početni uži izbor od tri igrača ranije je odabrala UEFA-ina tehnička studijska grupa na osnovu učinka igrača tokom sezone 2022/23. u klubovima i reprezentaciji. Za tri najbolja nominirana potom je glasao žiri sastavljen od trenera klubova koji su igrali u grupnim fazama UEFA Lige prvaka 2022/23, UEFA Evropa lige i UEFA Evropa konferencijske lige, zajedno sa trenerima muških nacionalnih timova članica UEFA-e te 54 novinara iz svake zemalje članice UEFA-e (osim suspendovane Rusije) odabranih od strane European Sports Media (ESM).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.