open-navfaktor-logo
search
Završnica turnira
Evropski klasik u polufinalu Lige nacija, ko će se pridružiti Hrvatskoj?
Dan nakon što je Hrvatska izborila finale Lige nacije, na scenu u drugom polufinalu u nizozemskom gradu Enschede stupaju reprezentacije Španije i Italije (20.45 sati).
15.06.2023. u 09:33
get url
text

Španije će se pod selektorom Luisom De La Fuenteom pokušati vratiti u evropski vrh. Osvajanje Lige nacija svakako bi tome pripomoglo, ali čekaju je dvije izuzetno teške utakmice, a igrački kadar nije sjajan kakav je bio u prošlosti.

U redovima Španije sve je manje iskusnih igrača pa je kapitensku traku preuzeo Jordi Alba, a u odbrani je još iskusni Nacho Fernandez iz Reala, kao i 37-godišnji bek Jesus Navas.

Španci su do završnice Lige nacija stigli u posljednjem kolu pobjedom protiv Portugala, dok su u grupi još bili Švicarska i Češka.

S druge strane, Italija pod vodstvom Roberta Mancinija aktuelni je evropski prvak, ali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru doživjeli su pravi fijasko.

Italijani su, za razliku od večerašnjeg protivnika, imali zahtjevniju grupu u kojoj su bili ubjedljivo bolji od Njemačke i Engleske, dok im je, suprotno očekivanjima, glavni rival bila Mađarska. 

U posljednjih sedam godina današnji protivnici igrali su čak šest puta. Obje selekcije su slavile po dva puta, uz dva remija.

Treba istaći da će najbolji bh. arbitar Irfan Peljto na ovoj utakmici biti četvrti sudija što je svakako veliko priznanje i za Bosnu i Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.