open-navfaktor-logo
search
Bivši selektor
Faruk Hadžibegić: Mnogi će reći da sam lud, ali siguran sam da bismo otišli na EURO da sam ostao selektor
AUTOR: Faktor/N1
22.04.2024. u 21:34
get url
text
FOTO: Damir Hodžić
Legendarni bh. fudbaler i trener Faruk Hadžibegić od odlaska sa klupe reprezentacije Bosne i Hercegovine u potrazi je za novim angažmanom.
Na klupi Zmajeva u drugom mandatu Hadžibegić je proveo samo četiri utakmice, a u razgovoru za N1 dotakao se brojnih tema.
Neko vrijeme nije se pojavljivao u medijima, a odgovorio je i zbog čega je to tako.
- Imao sam ponuda, ali nisam želio nikoga da kritikujem. Želio sam da se sklonim, a ovaj period za reprezentaciju najbitniji je bio mir - rekao je Hadžibegić.
Objasnio je i izjavu u kojoj je istakao kako su mu neki ljudi govorili "kako nije vrijeme za njega na klupi Zmajeva"?
- Nije tu pitanje mene, vidjeli ste imamo 5 selektora u 14 mjeseci. Nemamo vremena da nešto napravimo. Došli smo do vremena da živimo od rezultata reprezentacije. Ako pobijedimo dobro je, ako ništa ne valja. Već sam govorio ranije da moramo vratiti povjerenje jedni u druge, naše komšije su to napravile i u prednosti su u odnosu na nas. S druge strane, ja već govorim da mi napravimo okrugli stol i da svi učesnici kažu šta valja, a šta ne. Niko se ne oglašava na to i ona veća boljka našeg života i države je optuživanje. Mi ne vjerujemo jedni drugima. Nismo vjerovali nijednom selektoru, predsjedniku, igraču... Sada ni na jednoj utakmici nije pun stadion. Neki dan Sarajevo - Borac nije pun stadion. To je znak da trebamo sjesti i da se bavimo i kažemo šta valja šta ne. Trebamo očistiti neke stvari - rekao je Hadžibegić.
Da li slična sudbina čeka i Sergeja Barbareza ukoliko ne bude rezultata?
- Sergej ima najbolje uvjete nego ijedan selektor. Dobio je ugovor na četiri godine i napravi štab po želji. On ima želju veliku, ali da li će imati uvjete da to napravi. Ja mu želim svu sreću svijeta, ali bi se trebali potruditi da iskoristimo momka koji ima veliku želju, podršku štampe i publike da bi krenulo u najboljem toku. Volio bih da se vratimo na to kako ojačati kvalitet fudbala u BiH - istakao je Hadžibegić.
Upitan je i da li su njemu ispunjeni svi traženi uslovi kada je dolazio na klupu reprezentacije.
- Nisam ja tražio nikakve uvjete. Ja sam dobio ugovor na godinu. Evo sada kada gledam, siguran sam da sam ostao selektor da bismo otišli na EURO. Mnogi će reći da sam lud, ali ja smatram da smo mogli proći pa makar na osnovu baraža - rekao je Hadžibegić za N1, a potom dodao:
- Mislim da mi nismo daleko od uspjeha. Kada napravimo rezultate mi napravimo euforiju. Ja sam prvu utakmicu pobijedio Island 3:0 bilo je čudo, nikad bolje nismo igrali. Iduću sam izgubio i bio sam najgori. Da je Savo prošao Ukrajinu to bi bio bum. Iduća je moglo biti mnogo toga.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.