open-navfaktor-logo
search
Traži se selektor
Faruk Hadžibegić u Sarajevu, Meša Baždarević već traži saradnike, treba li otpisati Amara Osima?
Sudite mi po rezultatima. Ovom porukom Ivaylo Petev počeo je mandat na klupi fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine u januaru 2021. godine.
26.12.2022. u 20:48
get url
text

U narednih 365 dana rezultata nije bilo (samo dvije pobjede od 13 utakmica, od toga jedna u prijateljskom meču protiv Kuvajta), ostali smo bez plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali je bugarski stručnjak "preživio" i dobio povjerenje da vodi Zmajeve i u 2022.

Godina na izmaku bilo je nešto uspješnija, ostvareno je više pobjeda nego 2021. (četiri), ali je to i dalje daleko od onoga šta se očekuje od ekipe koja u svojim redovima ima svjetske klase kakve su Edin Džeko, Sead Kolašinac, Miralem Pjanić...

Stoga su, prema posljednjim informacijama, u Fudbalskom savezu BiH odlučili da mu ne produže ugovor (ako se nešto radikalno ne promijeni u naredna 72 sata), te krenu u potragu za novim kormilarom.

VEZANI TEKST - Kandidati za selektora BiH: Fudbalski maheri biraju koga će skinuti sa biroa

A kada su kandidati za selektora u pitanju, onda smo tu svjetski šampioni. Već je postalo uobičajeno da u zimskim danima čitamo kako će na klupu BiH sjesti Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Amar Osim...

Sada su slobodni i Vahid Halilhodžić, odnosno Vladimir Petković, ali je malo vjerovatno da će jedan od njih dvojice naslijediti Peteva. Prije svega jer njihovi angažmani koštaju mnogo više od budžeta koji FSBiH ima za selektora (između 30 i 40.000 KM mjesečno, dok je recimo Halilhodžić na klupi Maroka godišnje zarađivao 1,8 miliona KM).

Uz to, Vaha je nekoliko puta do sada naglašavao kako mu smeta politika koja je, po svemu viđenom, duboko involvirana u bh. fudbal. Posebno u Savez i to nakon što je u predsjedničku fotelju zasjeo Vico Zeljković, sestrić Milorada Dodika. Nebrojeno je primjera kako prvi čovjek bh. fudbala radi na destabilizaciji svega onoga što ima veze sa državom, a posljednji primjer je priča o prijateljskoj utakmici protiv Rusije, koja je dogovorena pred ključne duele u Ligi nacija, te pred Opće izbore u BiH.

No o tome se već dosta ispisalo i ispričalo, a sada je tema selektor.

Trenutno je slobodan i Safet Sušić. Pape je jedini strateg koji je Zmajeve odveo na neko veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine. Sigurno je da bi Sušić zadovoljio i očekivanja većeg dijela javnosti. No pitanje je koliko ljudima u Savezu odgovara neko kome se ne mogu miješati u posao...

Samim time se krug kandidata sužava na tri imena - Hadžibegić, Baždarević i Osim.

"Internacionalci" iz Francuske, nekadašnje legende Sarajeva i Željezničara već su sjedili na klupi BiH, već dugo su na birou, dok se Osim tek nedavno razišao sa Veležom.

I dok se čekaju zvanične informacije iz FSBiH, kandidati su već krenuli u "akciju". Hadžibegić je već nekoliko dana u Sarajevu i priprema teren za povratak. Mediji ga vide kao prvi izbor čelnika Saveza. S druge strane pojedini treneri otkrili su kako su razgovarali sa Mešom, koji je već počeo tražiti saradnike i "sklapati" stručni štab.

VEZANI TEKST - "Vidoviti" Ivaylo Petev polupao lončiće, rasturio Zmajeve k'o bugarsku skupštinu

Osim je i prije dvije godine bio u užoj konkurenciji za nasljednika Duška Bajevića, ali je tada imao posao u Želji, pa je "olako" shvatio razgovor sa stručnom komisijom u kojoj su bili Emir Spahić i Zvjezdan Misimović. Vjerovatno je i najtrofejniji bh. trener znao da će "proći" Petev, ali je sada situacija drugačija. Osim je svježa krv u odnosu na iskusnije kolege, a vjerovatno neće imati problem da "skupi dovoljno ruku" kako bi bio promovisan u nasljednika bugarskog stručnjaka...

Za četvrtak, 29. decembar, zakazana je sjednica Izvršnog odbora FSBiH, nakon kojeg će biti jasnije mnoge stvari. Prije svega, hoće li uslijediti preokret i produženje saradnje Petevu, odnosno hoće li, u suprotnom, do kraja godine biti izabran njegov nasljednik.

Vremena nema, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo startaju za tri mjeseca (23. marta dočekujemo Island). Ili je u pitanju "podmetanje klipa". Saznat ćemo uskoro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.