open-navfaktor-logo
search
Složeni pregovori
FIFA: Evakuisano oko 100 fudbalera i trenera iz Afganistana
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) saopćila je da je omogućila evakuaciju oko 100 fudbalera i trenera iz Afganistana u glavni grad Katara, Dohu.
16.10.2021. u 11:43
get url
text

FIFA je pozdravila ulogu Katara u koordinaciji procesa evakuacije i obećala da će nastaviti s evakuacijom drugih sportista, prenosi Anadolu Agency (AA).

- FIFA može potvrditi da je, nakon složenih pregovora, uz podršku Katara evakuisala gotovo 100 članova fudbalske porodice iz Afganistana, uključujući igračice - navodi se u saopštenju FIFA-e.

Iz FIFA-e je saopšteno da "od avgusta blisko koordiniše sa Vladom Katara oko evakuacije", kao i da će nastaviti blisko sarađivati.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Afganistanom nakon što su 15. avgusta zauzeli Kabul, prisilivši predsjednika i druge visoke zvaničnike da napuste zemlju.

Preuzimanje vlasti prije potpunog povlačenja SAD-a iz ove zemlje do 31. avgusta izazvalo je strah i pokušaje bijega iz Afganistana.

Katar će biti domaćin Svjetskog prvenstva 2022. godine i prva bliskoistočna zemlja koja će ugostiti ovo takmičenje koje će se održati od 21. novembra do 18. decembra sljedeće godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.