open-navfaktor-logo
search
Katar 2022
FIFA pokrenula postupak protiv Hrvatske na SP-u
Svjetska fudbalska federacija FIFA pokrenula je postupak protiv Hrvatske nakon što se golman Kanade Milan Borjan našao na meti hrvatskih navijača tokom utakmice protiv Kanade na Mundijalu u Kataru.
29.11.2022. u 12:48
get url
text

FIFA je u utorak otvorila postupak "zbog ponašanja hrvatskih navijača".

Borjan je etnički Srbin rođen u Kninu, gdje je živio do operacije Oluja.

VEZANI TEKST - Navijači Hrvatske zastavom se rugali golmanu koji je 1995. bježao iz Knina
 

Tokom utakmice Hrvatska - Kanada fanovi Vatrenih vrijeđali su ga skandiranjem s tribina "Borjane, Turčine, napuši se kur*ine", "Borjane, ustašo..."

Pažnju je privukla i zastava Johna Deerea koju su razvili. Na njoj je pisalo "Knin 95", a slogan kompanije "Nothing runs like Deere" prepravili su tako da su umjesto zadnje riječi napisali "Borjan".

Deere je inače najpoznatija marka traktora na svijetu, a traktori su simbol masovnog bijega Srba tokom akcije Oluja, kojom je Hrvatska 1995. godine oslobodila okupirana područja.

U kolonama je u augustu te godine tzv. "Republiku Srpsku Krajinu" napustilo oko 200 hiljada Srba, među kojima i tada sedmogodišnji Borjan. Spomenuti slogan poznate kompanije u prijevodu znači "Ništa ne radi / ne vozi kao Deere", ali prepravljen s imenom golmana na golu Kanade te uz aluziju na srpski bijeg tokom Oluje, čita se "Niko ne bježi kao Borjan".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.