open-navfaktor-logo
search
Počelo zagovaranje
FIFA proučava mogućnost isplate odštete radnicima migrantima
Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) proučava mogućnost osnivanja fonda za odštetu za radnike migrante koji su zadobili povrede radeći na izgradnji stadiona, infrastrukture i drugih projekata za Svjetsko prvenstvo u Kataru, objavio je AFP. 
14.10.2022. u 13:14
get url
text

- Važno je da pokušamo da shvatimo da svako ko je zadobio povredu tokom rada na Svjetskom prvenstvu treba da mu bude plaćena odšteta - rekao je zamjenik generalnog sekretara FIFA-e Alasdair Bel na sastanku Vijeća Evrope o radnim pravima u Kataru. 

 - Ovo nije tako lagano uraditi jer je to pitanje koje zahtijeva temeljno razmatranje načina na koji ćemo to uraditi i na osnovu kojih pravila. To je definitivno nešto čime želimo da se pozabavimo - rekao je on.

Uspostavljanje kompenzacijskog fonda za radnike migrante u Kataru zagovaralo je nekoliko organizacija za ljudska prava, koje su pozvale sponzore Svjetskog prvenstva da podrže inicijativu.

Katar je mala arapska zaljevska zemlja koja je u centru pažnje otkako ga je FIFA 2010. odabrala za domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Ranije ove godine, nevladina organizacija za ljudska prava Amnesty International zatražila je da vodeće tijelo svjetskog fudbala uspostavi fond od 450 miliona eura za "zloupotrijebljene" radnike u Kataru, prenosi STA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.