open-navfaktor-logo
search
Saopćenje za javnost
FK Sarajevo potvrdio da se Nguyen Hoai Nam povlači iz kluba
Fudbalski klub Sarajevo potvrdio je vijest da je Nguyen Hoai Nam donio odluku o prestanku pružanja finansijske podrške Bordo timu.
02.07.2021. u 15:32
get url
text

Viceprvak BiH se oglasio saopćenjem i objasnio da su svi igrači, članovi stručnog štaba, uposlenici i administraciji, šest mjeseci radili bez bilo kakvih primanja.

- Jučer ste imali priliku vidjeti vijest da je većinski vlasnik glasačkih prava kluba, Nguyen Hoai Nam, donio odluku o prestanku pružanja finansijske podrške Fudbalskom klubu Sarajevo zbog poslovnih poteškoća koje su zadesile njega i njegovu organizaciju u Vijetnamu.

Pandemija COVID-19 virusa je imala katastrofalan utjecaj na čitav svijet, a fudbalska industrija bila je jedna od najpogođenijih. Zbog loše finansijske situacije koja se pogoršavala iz dana u dan, a uprkos najboljim željama koje je imao, gospodin Nam je prestao sa svim ulaganjima i finansijskom podrškom FK Sarajevo.

Imajući ovo u vidu, klub je morao pronaći drugi način finansiranja, te pokušati osigurati nesmetano daljnje funkcionisanje. Fudbalski klub Sarajevo za bh. standarde ima izuzetno velik budžet, te je za ovakav način rada potrebna značajna investicija da bi se pokrili svi troškovi.

Upravni Odbor i klupska administracija krenuli su u potragu za novim izvorima prihoda koji bi pokrili nakupljena dugovanja, a uz pomoć finansijske podrške od strane stranih investitora prikupljen je određeni novac koji je omogućio nastavak takmičenja i egzistenciju kluba.

VEZANI TEKST - FK Sarajevo na prekretnici: Maštali o iskoraku u Evropi, a sada im u mislima samo jedna riječ - "preživljavanje"

Ova situacija odrazila se i na teren, što je rezultiralo lošijim rezultatima u proljetnom dijelu sezone, ali sa ponosom možemo reći da su naši igrači dijelom prebrodili to i na kraju ipak donijeli novi trofej Kupa Bosne i Hercegovine u naše vitrine. Ovim putem želimo se zahvaliti svim igračima, članovima stručnog štaba, uposlenicima i administraciji koji su bili dio ovog kluba u ovoj polusezoni, te koji su prethodnih šest mjeseci radili bez bilo kakvih primanja, kao i svima onima koji su uz ovaj klub ostali i kada je bilo najteže.

Brojni igrači koji su ostali u klubu odrekli su se dijela primanja. Pojedini igrači napustili su klub jer nisu bili spremni pristati na manja primanja, ili su željeli otići u potragu za klubom u kojem će imati bolje finansijske uslove.

Fudbalski klub Sarajevo pružio je priliku svim prvotimcima da samostalno donesu odluku za koju misle da je za njih najbolja, a klub je doživio veliki broj promjena i u administraciji.

Kako stvari trenutno stoje, gospodin Nam neće biti u mogućnosti da nastavi investirati u FK Sarajevo, ovo je činjenica koja je klupskom menadžmentu postala poznata sredinom mjeseca juna. U proteklom periodu kontaktirano je već nekoliko potencijalnih investitora i razgovori sa njima teku u dobrom smjeru, te se nadamo da je pred našim klubom svijetla budućnost.

Navijači Sarajeva i cijela fudbalska javnost će biti blagovremeno obavješteni u trenutku kada dođe do eventualnog dogovora sa novim investitorom.
Fudbalski klub Sarajevo u sljedećem periodu posvetiti će se podmlađivanju ekipe, te pružanju više prilike igračima koji dolaze iz Akademije, a fokus kluba će biti put ka samoodrživosti. Svim navijačima hvala na bezrezervnoj podršci koju smo od vas oduvijek imali.

Nadamo se da ćemo i ovu situaciju koja nas je zadesila zajedno prebroditi kao što smo i mnoge prije toga. Željno isčekujemo vaš povratak na naše Koševo, a vidimo se već za nešto manje od dvije sedmice i idemo zajedno u nove pobjede i da ovu sezonu i svaku narednu učinimo još uspješnijima - poručili su iz FK Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.