open-navfaktor-logo
search
Aneks ugovora
FK Sarajevo tražio prolongiranje roka: Preuzimanje stadiona Koševo pomjereno do juna 2022. godine
Fudbalski klub Sarajevo i Općina Centar potpisali su 1. maja 2021. ugovor o ustupanju stadiona "Asim Ferhatović - Hase" na upravljanje FK Sarajevo u narednih 30 godina uz mogućnost produženja.
01.11.2021. u 08:07
get url
text

Iako je ugovor potpisan prije pet mjeseci, FK Sarajevo nije preuzeo stadion, već im je Općina Centar pružila mogućnost još šest mjeseci da po potpisanom ugovoru preuzmu stadion Koševo "Asim Ferhatović - Hase".

O čemu se radi, dobili smo šturi odgovor iz Općine Centar u kome se navodi.

- Na zahtjev FK Sarajevo izrađen je Nacrt aneksa Ugovora o zakupu stadiona "Asim Ferhatović Hase" zaključenog između Općine Centar Sarajevo i Udruženja Fudbalski klub Sarajevo. Izmjene se odnose na rok za preuzimanje stadiona koji se produžava najkasnije do 30. juna 2022. godine. FK Sarajevo je izmirilo dugovanja prema JU Centar za sport i rekreaciju. Do preuzimanja stadion će održavati JU Centar za sport i rekreaciju, a FK Sarajevo će plaćati najamninu – odgovorili su iz press Službe Općine Centar.

Ugovor u maju ove godine sa FK Sarajevo potpisao je aktuelni načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji je istakao nakon potpisivanja da su pregovori trajali oko četiri mjeseca.

- Dosta je tehničkih detalja, dosta stvari o kojima smo morali voditi računa kako bismo zaštitali interese i vlasnika i kluba i interese navijača, koji su silno željeli da se ovaj ugovor konačno potpiše i da se steknu uvjeti da domaće utakmice FK Sarajevo u Evropi gledaju na svom stadionu. Nije ovaj ugovor savršen, ali je zasnovan na jednom visokom stepenu povjerenja ove dvije strane. Mi smo ovo potpisali na 30 godina plus 15 – izjavio je Mandić nakon potpisanog ugovora u maju ove godine.

Šta se desilo u međuvremenu, nisu nam otkrili u Općini Centar, pa čak koliko će plaćati FK Sarajevo najamnine za korištenje stadiona.

Bivša direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić rekla je nakon potpisivanja ugovora o korištenju stadiona u maju "da su preuzeli na sebe da stadion dovedu do te kategorije da više evropske utakmice ne moraju da igraju u drugom gradu".

- Što se tiče renoviranja i rok koji smo stavili od 10 godina, to je na inicijativu investitora i htjeli smo da sebi damo neki duži rok. Nezahvalno je obećati sada nešto za 2-3 godine. Okviran plan je da se uloži oko pet miliona, međutim, mnogo toga će zavisiti od predradnji kada se bude vidjelo stanje kompletnog stadiona – najavila je Buljubašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.