open-navfaktor-logo
search
Sjajni rezultati Rođenih
FK Velež pod lupom: Najbolja jesen u nezavisnoj Bosni i Hercegovini
Ispraćamo 2023. godinu koja je za Fudbalski klub Velež bila uspješna i plodonosna.
27.12.2023. u 18:35
get url
text

Osim organizacijskih uspjeha i početka radova na izgradnji južne tribine, Rođeni su jesenas ostvarili najbolji plasman u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Mostarci će tako prvi put otkako se igra Premijer liga prezimiti na trećem mjestu na tabeli, te u osmini finala Kupa Bosne i Hercegovine.

Jesen je prema gotovo svim statističkim parametrima bila odlična.

- Izdvajamo efikasnost, broj mečeva bez primljenog gola i tačnost pasova, uz pohvale navijačima, s obzirom da je u minuloj polusezoni i naš stadion bio među najposjećenijim - saopćeno je iz FK Velež, dodavši:

- Rođeni su na 18 ligaških mečeva postigli 30 pogodaka. Zbirno 16 puta naš golman je morao loptu izvaditi iz mreže. Ukupno 18 od 30 pogodaka postignuto je na asistenciju saigrača. Prosječno, Velež je postizao 1,7 pogodaka po utakmici. Po efikasnosti smo na trećem mjestu, iza Zrinjskog i lidera Borca. Naši igrači su u prosjeku 12,3 puta šutirali prema protivničkom golu. U okvir je po meču prosječno upućivano 6,2 udaraca. Izvodili smo 5,5 kornera, te po tri slobodna udarca po meču. Bilježili smo i 1,9 ofsajda.

Posjed lopte naših igrača iznosio je 55,9 posto, a prema tačnosti pasa smo najuspješniji premijerligaš sa 81,7 posto uspješnosti. Naš golman je sačuvao gol na osam mečeva, po čemu smo također najuspješniji u jesenjoj polusezoni.

Po utakmici smo u prosjeku primali manje od gola (0.9), uz 77,1 osvojenih lopti po meču. Naša odbrana je time druga najbolja odbrana Premijer lige u jesenjem dijelu. Manje golova od Veleža primio je samo Borac - napisali su iz Veleža.

Treneri Nedim Jusufbegović i Dean Klafurić koristili su usluge 29 igrača. Na svih 19 utakmica (prvenstvo i Kup) nastupio je samo Ante Oreč, a najviše minuta na terenu proveo je Osman Hadžikić (1.620), koji je branio na svim ligaškim utakmicama.

Ukupno 18 nastupa zabilježili su i Haskić (1.413 odigranih minuta), Šturm (1.336), Vehabović (1.121), te Mlinarić (906), dok je Emir Halilović (583) upisao jedan nastup manje. Ante Hrkač je odigrao 15 mečeva, Giorgi Guliashvili 15, Asmir Suljić i Tarik Šikalo po 13, Bruno de Oliveira, Denis Zvonić i Dino Halilović po 12, Adnan Džafić - 11, a Omar Pršeš i Faris Kadrić po 10.

- Svakako da posebno vrijedi istaknuti i ono što nas sve raduje, a to je zasigurno i sve značajnija minutaža naših juniora, koji su uglavnom pod vodstvom Deana Klafurića upisali debije ili postigli pogotke prvjence. Po tri nastupa zabilježili su Dženan Puce (122 odigrane minute), Omar Kuko (79) i Samir Halilagić (32), dok je golman Ribić branio na utamici šesnaestine finala Kupa Bosne i Hercegovine, na stadionu Luke, protiv Bosne u Visokom - pohvalili su se Rođeni.

Najbolji strijelac Rođenih i u minuloj polusezoni bio je Nermin Haskić. On je postigao deset pogodaka, te će u novu godinu zakoračiti kao drugi strijelac prvenstva. Haskić je, s obzirom da je Denis Zvonić dosta utakmica dočekao na klupi, najviše puta jesenas nosio kapitensku traku - na 11 mečeva. Zvonić je kapiten bio sedam puta, a kapitensku traku jednom je nosio i, danas već igrač FK Sarajevo, Nemanja Anđušić.

Zapaženu rolu igra i Giorgi Guliashvili koji je jesenas doživio potpunu afirmaciju. Reprezentativac Gruzije postigao je pet golova, Adnan Džafić četiri, a Faris Kadrić i Edo Vehabović po dva. Tarik Šikalo prednjači po broju javnih opomena - dobio je četiri žuta kartona, Omar Pršeš - tri, a Dino Halilović, Domić, Hadžikić, Džafić, Oreč, Vehabović i Oliveira po dva.

Rođeni su tokom jeseni imali jedno isključenje - crveni karton Asmira Suljića na utakmici protiv Borca u Banjoj Luci.

- Ono čime se ne možemo pohvaliti su kazneni udarci. Tokom jeseni za Rođene su dosuđena tri, i nijedan nije realiziran. Da je jedan od tri neiskorištena penala realiziran, onaj na utakmici protiv GOŠK-a u augustu, Rođeni bi danas imali dva boda više. Spomenuti jedanaesterac nije iskoristio Haskić. Naš najbolji strijelac nije bio uspješan izvođač ni na utakmici protiv Posušja u 10. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali taj promašaj nije uticao na ishod meča, baš kao ni Džafićev na utakmici protiv Sloge iz Doboja u Mostaru (8. kolo) - ističu iz Veleža.

Velež je tokom jeseni ukupno gledalo 60.450 gledalaca na 19 utakmica, ili u prosjeku 3.181 po utakmici. Zbirno - utakmice na stadionu Rođeni posmatralo je 33.900 gledalaca, u prosjeku 3.766 po meču. Na gostujućim mečevima Rođene je posmatralo ukupno 26.550 gledalaca ili 2.655 po utakmici. Velež je u ovom dijelu sezone bio treći najgledaniji klub, iza sarajevskih rivala Sarajeva i Željezničara.

Zanimljivo je da je najposjćeniji meč na stadionu Rođeni bio protiv tima koji je posljednji na tabeli u ovom trenutku - Zvijezde 09. Utakmicu na otvaranju sezone (29. jula) pratilo je 4.700 gledalaca. Kada su gostovanja u pitanju, izdvaja se utakmica protiv Sarajeva, također iz augusta, koju je posmtralo 8.450 gledalaca.

Pred Rođenima slijedi period odmora, bar kada je igrački kadar u pitanju, ali i nastavaka napornog rada na unaprijeđenju svih segmenata kluba, sve sa ciljem kako bi početak pripremnog perioda dočekali na najbolji mogući način, potpuno spremni i fokusirani na iskušenja koja ih očekuju na proljeće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.