open-navfaktor-logo
search
Razočarani
FK Zvijezda 09 još čeka odluku FSBiH: Boli nas što je ljudima koji odlučuju vrlo lako zanemariti nečiji novac, trud, rad i porodicu
Boris Stanišić, predsjednik FK Zvijezda 09 i Aleksandar Vuković, član Upravnog odbora ovog premijerligaša, obratili su se medijima i potvrdili kako još nisu dobili odluku iz FSBiH o prekidu Premijer lige BiH.
03.06.2020. u 15:24
get url
text

Izvršni odbor Saveza u ponedjeljak je na prijedlog Takmičarske komisije FSBiH donio odluku o prekidu Premijer lige BiH. Istovremeno FK Sarajevo proglašen je prvakom, a iz elite su ispali NK Čelik i FK Zvijezda.

Stanišić i Vuković su izrazili nezadovoljstvo raspletom sezone, a Vuković je naglasio kako u klub nije stigla nikakva zvanična odluka.

- Kao predsjednik i finansijer kluba svakako da nisam zadovoljan i mislim da je to potpuno opravdano sa moje strane. Ne znam zašto je N/FS BiH donio takvu odluku. Zvijezda 09 je itekako imala osnova da se nada nekom uspjehu. U opticaju su bila 33 boda, a ako znamo da smo prošle godine pobijedili pet utakmica u nizu, ko može da kaže da i sada to ne bismo mogli ponovo da uradimo. Da skratim, taj Izvršni odbor ne znam kako je donio odluku. Oni su imali upute od Komisije za takmičenje, koja je dala prijedlog IO i to se nekako odradilo da se ne zna ni kako ni šta. Jednostavno, nije se uopšte raspravljalo o tome. Hoću da kažem da imam osjećaj da se to znalo i par mjeseci ranije - rekao je Stanišić, dodavši kako klub neće stati na ovome.

Vuković je naglasio nekoliko nelogičnosti koje su se dogodile

- FK Zvijezda ne prihvata odluku koja je donesena. Matematički nismo ispali, bili smo spremni da se borimo za opstanak. Sigurni smo da bismo do posljednjeg kola bili u igri za opsatanak.

Također, IO je dužan poštovati preporuke UEFA, a one se odnose na finansiranje klubova i finansijski fair-play. Iz informacija koje mi imamo direktno iz sjedišta UEFA-e stoji da je UEFA insistirala fudbalskim savezima da se pod posebnom lupom uradi monitoring budžeta klubova za narednu sezonu da bi se osigurala regularnost svih takmičenja.

FK Zvijezda 09 ima zatvoren budžet i za narednu i za narednih nekoliko sezona. Pozitivno smo poslovali u 2019. godini što se može vidjeti iz izvještaja, tokom pandemije ispunjavali smo obaveze prema svojim igračima i uposlenicima.

Očigledno je ljudima koji donose odluke vrlo lako zanemariti nečiji novac, nečiji trud, nečiji rad, nečiju porodicu, igrače koji su tu, koji imaju uvjete kao da su u nekim evropskim klubovima... To je nešto što nas boli.

Međutim, pošto smo legalisti, riješili smo da idemo argumentima, ne napadima. Čekamo zvaničnu odluku, a imamo razrađene tri četiri varijante kako će ovaj klub ići dalje - kazao je Vukotić, dodavši:

- Vidjet ćemo hoće li biti tužba ili žalba, morat ćemo prvo dobiti odluku iz FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.