open-navfaktor-logo
search
Djelitelji (ne)pravde
FSBiH ima novog miljenika: Ovaj sudija "preskočio" je Gigovića po broju delegiranja i honorara
Komitet za sudije i suđenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u 19 nepotpunih kola jesenjeg dijela Premijer lige BiH najviše puta je na zadatak slao Dražena Marića, arbitra iz Bijeljine.
01.12.2022. u 20:50
get url
text

Marić, čiji otac Radika obavlja dužnost delegata u istom takmičenju, bio je na sudijskom zadatku u 16 premijerligaških kola. On je pet puta bio glavni, dok je 11 puta bio u ulozi četvrtog sudije.

Iza njega je smješten Miloš Gigović sa ukupno 14 delegiranja, s tim što je Gigović osam puta vodio meč, po čemu je broj jedan u Premijer ligi BiH.

Miloš Gigović osam puta dijelio (ne)pravdu

Najbolji arbitar u BiH Irfan Peljto imao je devet delegiranja. Sedam puta je Peljto bio glavni sudija, a dva puta četvrti.

Po 13 delegiranja imali su Adis Mulahasanović, Frano Jelić i Aleksandar Njegomirović. Mulahasanović i Jelić su po sedam puta bili glavni arbitri, dok je Njegomirović vodio jedan meč manje.

Peljto često izostavljan

Benjamin Deljković, Admir Šehović i Admir Musić aktivni su bili u 12 premijerligaških kola. Musić je sedam puta bio glavni sudija, Šehović pet, a Deljković četiri.

Antoni Bandić, Darko Gedžić, Mirza Kazlagić, Josip Martinović, Dragan Kesić i Mateo Musa delegirani su po 11 puta. Kazlagić je glavni arbitar bio na sedam mečeva, Musa i Kesić na šest, Bandić i Gedžić na pet, a Martinović na četiri duela.

Luka Bilbija, uz Peljtu i Gigovića, vlasnik je FIFA značke, a ukupno je obavljao zadatke na 10 utakmica, od čega je sedam puta bio glavni sudija.

Bilbiji povjerenje sedam puta

Po 10 delegiranja imali su još Sabrija Topalović (pet puta glavni sudija) i Elvedin Topuzović (dva puta glavni sudija).

Dragan Petrović je od devet delegiranja pet puta bio na poziciji glavnog arbitra, a Ermin Sivac je glavni sudija bio pet puta od ukupno sedam delegiranja.

Na sudijskoj A listi Premijer lige Bosne i Hercegovine za sezonu 2022/23. nalazi se ukupno 20 arbitara. Darko Gedžić, Dragan Kesić i Elvedin Topuzović sude svoju prvu premijerligašku sezonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.