open-navfaktor-logo
search
Kada Vaha "otpadne"
FSBiH ima plan B: Legendarni bh. fudbaler sjeda na klupu Zmajeva?
Meho Kodro je bivši. Drugi put u karijeri. Ko je sljedeći? Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine od četvrtka je bez selektora nakon što je Komitet za hitnost Fudbalskog saveza BiH (FSBiH) jednostrano raskinuo ugovor sa strategom iz Mostara.
22.09.2023. u 14:49
get url
text

VEZANI TEKST - Ibišević za Faktor osam godina od Marakane: Brazil nezaboravan, Magath me fascinirao, a Zmajevi...

Bivši golgeter Barcelone na klupi Zmajeva proveo je 49 dana, ostvario je tešku pobjedu protiv Lihtenštajna (2:1), a izgubio je od Islanda (0:1). Poraz u Rejkjaviku značio je i zvanični oproštaj od nadanja da kroz kvalifikacije možemo dohvatiti jednu od dvije pozicije u našoj grupi koja direktno vodi na EURO 2024.

Šta dalje, pitanje je koje se nameće kao logično u ovom momentu? Zmajevi za 21 dan nastavljaju kvalifikacije, a još se ne zna ko će sa klupe voditi naš tim na gostovanju u Lihtenštajnu. I tri dana kasnije u duelu protiv Portugala.

Možda bi najbolje bilo da to bude direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović jer to bi valjda bio i jedini način da dobije otkaz za nerad u FSBiH. Ali, nažalost, to se vjerovatno neće dogoditi. Isto kao što se neće dogoditi da na klupu sjedne Sergej Barbarez, koji je želja navijača. I koji bi donio potrebni mir uoči baraža za Evropsko prvenstvo...

Odmah nakon smjene Kodre, čelnici FSBiH su poručili kako će krenuti u "frontalni napad na Vahida Halilhodžića". I za Faktor su potvrdili kako su "spremni da prihvate sve uvjete koje Vaha bude tražio, a koji su realni za ispuniti". Ponudit će mu da on "postavi pravila igre"...

Međutim, još brže je stigao Vahin odgovor da neće biti selektor. Da li u FSBiH imaju plan B?

Kako saznaje Faktor, o drugim opcijama razgovarat će se kada Halilhodžić i zvanično "otpadne". Kao glavni kandidat u ovoj opciji izdvaja se Vedad Ibišević, legendarni reprezentativac BiH, za kojeg su vezane mnoge historijske činjenice kada je reprezentativni fudbal u pitanju. Od gola Litvaniji koji nas je odveo na Mundijal u Brazil, preko pogotka Argentini, prvog u historiji za bh. tim na velikom takmičenju, do najbržeg gola u historiji reprezentacije (4. septembra 2014. godine na Tušnju u prijateljskom duelu sa Lihtenštajnom za 1:0 pogodio u 48. sekundi).

- Da, Ibišević je jedan od kandidata - potvrđeno je za Faktor iz FSBiH. 

Kako saznajemo, kontakt sa Ibiševićem je uspostavljen, razgovaralo se o njegovom angažmanu, koji bi bio na duže staze. A o "dužim stazama" govorio je i Vico Zeljković nakon povratka sa Islanda, kada je i najavio Kodrinu smjenu.

VEZANI TEKST - Ovako je Meho Kodro govorio na predstavljanju, očito se grdno prevario

Isto tako, Ibišević bi donio potreban mir, koji je Zmajevima neophodan u finišu kvalifikacija koje će poslužiti kao priprema za baraž. Uz Vedu, nije isključen ni povratak nekih drugih bivših reprezentativaca. Jer u reprezentaciji i Savezu mora biti mjesta i za Emira Spahića, Zlatana Bajramovića, Mensura Mujdžu, Senada Lulića, Darka Maletića, Ivana Radeljića, Sejada Salihovića...

Ukoliko propadne i "rezervni" plan, pitanje je da li u u FSBiH imaju još jednu alternativu. Sigurno je da ćemo u narednim danima u medijima čitati o mnogim znanim i neznanim imenima, od kojih će mnogi biti tu samo da im se spomene ime. A mnogi će zaboraviti spomenuti i dvojicu najtrofejnijih domaćih trenera Husrefa Musemića i Amara Osima, koji svakako zaslužuju priliku prije "polovnjaka" iz komšiluka i ostatka Evrope.

U FSBiH nemaju mnogo vremena jer za tri sedmice slijede novi ispiti. Prije toga je potrebno i poslati pozive igračima. Ko će to uraditi, pitanje je na koje čekamo odgovor iz FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.