open-navfaktor-logo
search
Sezona 2022/23
FSBiH najviše vjerovao jednom čovjeku, ovo je premijerligaški "kralj penala", koliko su zaradile sudije?
Irfan Peljto, bosanskohercegovački arbitar sa FIFA značkom, sudio je najviše mečeva u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u sezoni 2022/23.
03.06.2023. u 20:18
get url
text

VEZANI TEKST - Koliko zarađuju sudije u Premijer ligi BiH, a koliko u Prvoj ligi FBiH?
 

Sarajlija je pravdu dijelio 16 puta, pokazao je 87 žutih kartona, tri puta je isključivao igrače, a svirao je šest penala.

Iza Peljte je smješten Admir Musić. On je pravdu dijelio 15 puta, pokazao je 58 javnih opomena.

Miloš Gigović visoko kotira na listi arbitara kojima vjeruje Komitet za sudije i suđenje FSBiH. Dokazuje to 14 delegiranja za glavnog arbitra. Kontroverzni Gigović podijelio je 73 žutih kartona, sedam isključenja, a "na kreč" je pokazivao pet puta.

Aleksandar Njegomirović delgiran je 13 puta, Mirza Kazlagić, Antoni Bandić i Frano Jelić sudili su po 12, a Dragan Petrović, Mateo Musa, Sabrija Topalović i Luka Bilbija vodili su po 11 mečeva. Dvocifren je i Dražen Marić sa 10 delegiranja.

Ermin Sivac sudio je devet, Dragan Kesić osam, Adis Mulahasanović i Darko Gedžić po sedam, Admir Šehović, Josip Maritinović i Benjamin Deljković po pet, a Elvedin Topuzović četiri utakmice.

Podsjećamo da se Admir Šehović penzionisao usred sezone, odnosno okončao sudijsku karijeru.

"Kralj penala" u Premijer ligi BiH je Adis Mulahasanović. Ovaj arbitar je u sedam utakmica osam puta pokazivao na bijelu tačku, a čak tri penala je svirao na utakmici 18. kola između Veleža i Širokog Brijega.

Podsjetimo da je honorar glavnog sudije 650 KM, prvog i drugog asistenta 500 KM, a četvrtog arbitra 300 KM.

Tako je Irfanu Peljti samo za posao glavnog arbitra za sezonu pripalo 10.400 KM, Admiru Musiću 9.750 KM, a Milošu Gigoviću 9.100 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.