open-navfaktor-logo
search
Opravdan razlog
Fudbalski savez BiH uvodi "dvojne registracije" fudbalera?
AUTOR: Autor: Faktor/S.Š.
09.04.2024. u 14:15
get url
text
FOTO: Damir Hodžić
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu usvojio je prijedlog odluke o skraćenju Premijer lige BiH na deset klubova i to od sezone 2025/26.
Ostalo je još da sve to potvrdi Skupština FSBiH koja je zakazana za 27. maj.
No, to nije jedina novost koju je "pripremio" Savez. Kako saznaje Faktor usvojena je još jedna vrlo važna odluka koja se odnosi na mlađe igrače.
Navodeno, igrači mlađi od 23 godine imat će mogućnost za svojevrsnu "dvojnu registraciju". Tako bi svaki premijerligaš mogao dogovoriti saradnju sa jednim klubom iz Prve lige Federacije BiH ili RS-a, u koju bi mogao poslati po najviše 10 igrača ove uzrasne kategorije.
Tako registrovani fudbaleri tokom sezone mogli bi nastupati i u dresu kluba elitnog razreda bh. fudbala, ali i za ekipu iz drugog ranga. U slučaju da premijerligaški trener u jednom kolu ne računa na takvog igrača on bi mogao nastupiti u nižem stepenu takmičanja, a već narednog vikenda ponovo bi mogao igrati u eliti.
Na taj način u FSBiH žele doprinijeti razvoju mlađih igrača, posebno onih koji su izašli iz juniora i kucaju na vrata prvih timova. U cijeloj priči svi bi imali korist - klubovi PLBiH i prvih liga, a najviše mladi fudbaleri.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.