open-navfaktor-logo
search
Podaci CIES-a
Fudbaler iz BiH je najbolji stoper svijeta u jednoj kategoriji
Faktor/Index.hr
18.03.2024. u 16:06
get url
text
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL
CIES Football Observatory je istraživačka grupa unutar Međunarodnog centra za sportske studije, smještenog u Neuchatelu, u Švicarskoj. CIES je specijaliziran za statističku analizu fudbala i na sedmičnoj bazi donosi zanimljive podatke o igračima, klubovima i reprezentacijama.
Ove sedmice  je objavio podatke svog partnera SkillCornera, koji je analizirao sposobnost igrača u zadržavanju lopte pod visokim pritiskom. Po ovim parametrima najbolji na svijetu je Emir Dilaver, stoper Rijeke.
Na drugom mjestu se nalazi Riechedley Bazoer iz AZ Alkmaara, dok je treći Allyson Aires iz ekipe Cuiaba (Brazil).
Kompletnu listu pogledajte OVDJE.
Smatra se da je igrač pod pritiskom kada je u posjedu lopte i ima najmanje jednog protivnika blizu sebe koji pokušava vratiti ili ograničiti njegove igračke mogućnosti. Za svaku od ovih situacija, SkillCorner određuje intenzitet pritiska uzimajući u obzir brzinu igrača koji ga vrše, njihovu udaljenost od igrača u posjedu i ugao njihovog kretanja. U ovom izvještaju, fokusirali su se na pritisak visokog intenziteta, tj. pritisak koji se vrši najvećom brzinom i na najvećoj udaljenosti od protivnika.
Izvještaj se temelji na uzorku od 7050 utakmica odigranih tokom sezona 2023. ili 2023./24. (do 4. marta 2024.) u 28 najboljih liga diljem Evrope, Južne i Sjeverne Amerike. Istraživanjem su obuhvaćene i 123 utakmice SuperSport HNL-a. 
Dilaver je karijeru započeo u klubu Austrika Beč gdje je kroz mlađe kategorije stigao do prvog tima.
Od 2014. do 2017. nosio je dres mađarskog Ferencvaroša, da bi na ljeto 2017. potpisao ugovor s Lechom. 
Od 2018. do 2022. godine je nosio dres Dinama, a od tada nastupa za Rijeku.
Rođen je u Tomislavgradu, a djetinjstvo je proveo u Austriji.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.