open-navfaktor-logo
search
Ženski rivali
Fudbalerke Galatasaraya i Fenerbahčea odigrale prvi derbi u Istanbulu
Galatasaray i Fenerbahče su ove godine osnovali ženske timove, a njihov prvi susret je organiziran s ciljem jačanja svijesti o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama.
07.12.2021. u 21:43
get url
text

Iako Galatasaray i Fenerbahče imaju stogodišnje rivalstvo, ženske ekipe ta dva velikana turskog fudbala večeras su odigrale prvi meč koji je organiziran s ciljem jačanja svijesti o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama u svijetu.

Galatasaray i Fenerbahče su ove godine osnovali svoje ženske timove, a njihov prvi susret večeras je odigran na stadionu Nef.

Meč je bio prijateljskog karaktera s porukom da su žene i turski sport jedini pobjednici tog događaja.

Fudbalerke su na stadion izašle sa velikim transparentom i porukom: Stop nasilju nad ženama.

Iako je rezultat bio u drugom planu, fudbalerke Fenerbahčea su bile znatno bolje od rivalki i slavile su visoku pobjedu rezultatom 7:0. Tim Galatasaraya je od pete minute imao igračicu manje zbog crvenog kartona kojeg je dobila Daniels.

Rivalstvo Galatasaraya i Fenerbahčea u mnogim sportovima, a posebno fudbalu, svojevrsni je simbol sporta u Turskoj.

Fudbaleri te dvije ekipe su u proteklih 112 godina odigrali ukupno 394 derbija na ukupno 18 stadiona, uključujući 129 ligaških derbija. Fenerbahče je uspješniji u međusobnim duelima od Galatasaraya sa omjerom pobjeda od 147:125, a 122 utakmice završene su remijem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.