open-navfaktor-logo
search
Novi pravilnik
Fudbalski savez BiH: Znatno pooštreni kriteriji za dobijanje licence, ovo su najteži uvjeti koje klub mora ispuniti
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je na svojoj posljednjoj sjednici usvojio pravilnike o licenciranju klubova za učešće u UEFA klupskim takmičenjima i takmičenjima u Premijer ligi BiH.
20.12.2022. u 15:07
get url
text

Na sjednici su usvojene odluke o rokovima za postupak licenciranja klubova u takmičarskoj sezoni 2023/24.

Početkom ove godine UEFA je izdala novi pravilnik o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti, kao i pravilnik o licenciranju klubova za učešće u UEFA ligi prvaka za žene. Nacionalni asocijacije u sklopu UEFA-e imaju obavezu do kraja tekuće godine prilagoditi i usvojiti nacionalne pravilnike o licenciranju klubova, koji trebaju biti usklađeni sa UEFA pravilnicima. U Sarajevu je 15. septembra godine održan zajednički sastanak klubova Premijer lige BiH i administracije za licenciranje FSBiH. Sastanku je prisustvovao i Aleš Zavrl, šef odjela za licenciranje UEFA, koji je tom prilikom prezentirao ključne izmjene UEFA pravilnika o licenciranju za narednu takmičarsku sezonu.  

- Posljednjim izmjenama koje su postale obaveznim dijelom UEFA pravilnika, znatno su pooštreni kriteriji za dobijanje licence klubova aplikanata. Najteži uvjeti koje klub aplikant mora ispuniti za izdavanje licence prevashodno se odnosi na finansijski kriterij. Klub aplikant ne smije imati dospjelih, a neizmirenih obaveza prema drugim klubovima, socijalnim/poreskim vlastima i igračima/zaposlenicima. Jedna od ključnih izmjena je i datum dospijeća ispunjavanja obaveza klubova aplikanata koji se pomjera sa posljednjeg dana tekuće godine na 28.02. naredne godine. Klubovi će morati izmiriti dospjele obaveze do dana 31.03. naredne godine.

- Novim odredbama pravilnika su obuhvaćeni i zaposlenici koji obavljaju funkcije vezane za seniorske i omladinske timove. U pravilnik je ugrađena i odredba kojom se osigurava da klubovi nemaju dospjelih neizmirenih obaveza prema UEFA-i i davaocu licence (NS/FS BiH). Davalac licence je poduzeo sve neophodne aktivnosti u pravcu pravovremene dostave informacije klubovima aplikantima o nastalim promjenama UEFA pravilnika.

- Klubovi će u skladu sa ključnim rokovima za naredni postupak licenciranja dobiti i nove pravilnike, kao i set dokumenata sa pratećim uputstvima. Početkom naredne godine će biti održani redovni seminari za klubove aplikante u organizaciji davaoca licence FSBiH - poručeno je iz krovne kuće bh. fudbala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.