open-navfaktor-logo
search
Novo takmičenje
Fuzionišu se dvije liga koje imaju predstavnike u Ligi prvaka?
Novo takmičenje smanjilo bi odliv mladih fudbalera u bogatije zemlje, dok bi klubovi dobili više novaca od TV prava
23.10.2019. u 18:12
get url
text

Evropa bi uskoro mogla dobiti novu regionalnu ligu, koju bi ustvari činili timovi dvije zemlje. Naime, Belgija i Holandija ponovno razmišljaju o mogućnosti fuzionisanja najjačih fudbalskih rangova dvije zemlje, a novo zajedničko takmičenje moglo bi početi već od iduće sezone.

Ideja o pokretanju "Lige Beneluksa" nije ništa novo. Ona je stara nekoliko godina, no čini se da je situacija napokon sazrijela kako bi ona zaista zaživjela.

- Superliga bi imala 18 klubova, deset holandskih i osam belgijskih. Sve bi moglo brzo startati, ako ne već iduće sezone, onda bez dvojbe za dvije godine - kazao je predsjednik belgijskog Club Bruggea Bart Verhaeghe za francuski Le Monde.

Ovim potezom Holanđani i Belgijci, koji ove sezone imaju ukupno dva predstavnika u Ligi prvaka (Ajax i Club Brugge) žele smanjiti jaz koji postoji između njih i "liga petice".

Pretpostavka je da bi ovo takmičenje smanjilo odliv mladih fudbalera u bogatije zemlje, dok bi klubovi dobili više novaca od TV prava jer bi liga sasvim sigurno bila atraktivnija.

Ista stvar bi bila napravljena i za drugu ligu, u koju bi se uključili i timovi iz Luksemburga, a zanimljivo da je ovu ideju prije desetak godina podržao legendarni holandski napadač Marco van Basten.

O sličnom projektu dugo se pričalo i međui zemljama bivše Jugoslavije, no on nikada nije zaživio, a ni UEFA-a nije baš bila oduševljena tom idejom. Iz evropske kuće fudbala za za sada nisu komentarisali idedju koju imaju zemlje Beneluxa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.